AXA IM: Veilige staatsobligaties Europa verdwijnen

AXA IM: Veilige staatsobligaties Europa verdwijnen

Fixed Income Europe
Eurozone.jpg

Europa stevent af op een gebrek aan veilige staatsobligaties. Als beleggers rekening houden met een lager aanbod in de toekomst, dan zal zelfs een kleine aankoop door de Europese Centrale Bank (ECB) de rente al significant verlagen – zeker als de verslechterde macro-economische vooruitzichten leiden tot een sterkere vraag naar risicovrije beleggingen.

Dat stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom van de AXA Group. AXA verwacht dan ook dat de ECB in september kiest voor kleinschalige obligatie-opkopen (€25-30 miljard per maand gedurende zes maanden), in combinatie met een 10 basispunten lagere depositorente.

AXA zet overigens vraagtekens bij de effectiviteit van zulke stappen. Een verdere daling van de korte en lange rentes doet weinig voor de economie, aldus Moëc, zolang er geen tekenen zijn dat banken onvoldoende willen uitlenen en de vraag terugloopt door de externe schokken. QE 2.0 zal schril afsteken bij eventuele begrotingsstimulansen.

Met betrekking tot de nakende schaarste van staatsobligaties maakt Moëc een rekensommetje voor Duitse bunds. Als de huidige economische parameters onveranderd blijven (een economische groei en inflatie van beide 1,25% per jaar in combinatie met het primaire begrotingsoverschot op het niveau van 2018), dan zal de Duitse schuld in twintig jaar tijd volledig verdwenen zijn.

Moëc benadrukt dat deze parameters waarschijnlijk zullen veranderen. In de VS was er in de jaren negentig ook angst voor een schaarste aan treasuries, maar deze zorgen verdwenen volledig nadat de Washington een volledig ander begrotingsbeleid ging voeren sinds het uiteenbarsten van de internetzeepbel in 2001. Maar, zo benadrukt de hoofdeconoom: de verwachting dat het tekort aan bunds zal toenemen, is nu al van invloed op het gedrag van obligatiebeleggers en het monetaire beleid. 

Onderstaand de complete Macrocast van Gilles Moëc (The disappearing European risk-free asset). Daarin ook aandacht voor de steeds grotere convergentie van economische cycli. Voor vragen kunt u contact opnemen met ondergetekende.