ASI: In nieuwe QE-ronde kan ECB meer Duitse obligaties kopen

ASI: In nieuwe QE-ronde kan ECB meer Duitse obligaties kopen

Fixed Income ECB Germany
ECB.jpg

Volgens Luke Hickmore van Aberdeen Standard Investments is het zeer waarschijnlijk dat de ECB zich opnieuw tot QE of kwantitatieve verruiming zal wenden om de inflatieverwachtingen te verhogen. De beleggingsstrateeg wijst wel op mogelijke verschillen met de eerste QE-ronde van de ECB.

‘De ECB heeft zichzelf een limiet opgelegd voor het aantal staatsobligaties dat ze van elke overheid opkoopt. In een tweede ronde van kwantitatieve verruiming kan ze die limiet oprekken. De centrale bank kan er bijvoorbeeld voor kiezen om 50% van haar totale aankopen op de Duitse markt te doen.’

‘Daarnaast kan de ECB bijvoorbeeld ook meer bedrijfsobligaties opkopen, om zo een politieke fall-out te voorkomen als ze teveel staatsobligaties van landen zoals Italië zou opkopen. Obligaties van financiële instellingen zal de ECB waarschijnlijk vermijden. Het kan immers vragen oproepen als ze wel obligaties opkoopt van de ene bank en niet van de andere. De ECB is immers ook toezichthouder van het bankwezen.’

‘Ondertussen worden de banden tussen de wereldwijde obligatiemarkten alsmaar nauwer. Er zit soms nauwelijks verschil tussen de relatieve waarde van de sterling-, euro- en dollarobligaties van eenzelfde emittent. Aangezien de ECB waarschijnlijk vanaf eind dit jaar bedrijfsobligaties op de secundaire en primaire markten zal kopen, is het onwaarschijnlijk dat de verschillen in relatieve waarden van euro- en sterling-obligaties van dezelfde emittent nog lang aanhouden.’

‘Hoewel Europese bedrijfsobligaties aantrekkelijk zijn, mogen beleggers niet vergeten waarom de ECB aan een tweede ronde van QE denkt. De huidige problemen in de regio vormen geen klimaat waarin obligaties normaal gedijen. Wij kijken daarom vooral naar bedrijven die bewezen hebben dat ze ook in een recessie goede resultaten boeken.’

---

Luke Hickmore, Investment Director – Fixed Income

The long-term success (or otherwise) of the Eurozone’s first go at quantitative easing is still up for debate. Nevertheless, it was an instant hit in some quarters and now hints from Mario Draghi, president of the European Central Bank (ECB) have its fans clamouring for more. 

In the decade since recovery from the global financial crisis, the Eurozone’s economy has grown at only a very slow pace, peaking at a year-on-year rate of 2.8% in the first quarter of 2011 and the fourth quarter of 2017.  Inflation in the region has also been determinedly sluggish. Couple these with faltering German industrial production and the bloc’s position in the middle of the US-China trade dispute and it’s easy to see why the ECB recently downgraded its growth and inflation expectations to levels that highlight the need for more stimulus. It now expects growth of 1.4% next year, above our expectations of 1.1%. Its inflation predictions for 2020 and 2021 are 1.4% and 1.6% respectively. Again, based on the amount of spare capacity in the Eurozone economy, we think these forecasts are too high.

Recently, the ECB stopped short of a rate cut, but Draghi has stated that “additional stimulus will be required” if economic performance continues in the same vein. Since his speech in Sintra, Portugal, markets have moved quickly to price in a sharp slowdown in inflation. An important gauge of inflation expectations, the five-year forward five-year German inflation swap at 1.2% is now well below the central bank’s forecast of 1.6% in 2021.