MUFG: Lage verwachtingen van handelsbespreking VS en China

MUFG: Lage verwachtingen van handelsbespreking VS en China

China United States Trade conflict

De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Shanghai worden hervat, zullen waarschijnlijk niet tot veel veranderingen leiden in het handelsconflict. De partijen stellen te hoge eisen aan elkaar. Dat zegt Lee Hardman, analist bij de Japanse bank MUFG.

Enkele hoofdpunten:

  • De verwachtingen over het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten, dat dinsdag in Shanghai wordt hervat, zijn laag. De eisen van beide landen lijken te hoog om tot een overeenkomst te komen. China wil dat de Verenigde Staten alle Chinese importtarieven afschaffen; de Verenigde Staten willen op hun beurt dat China de wetten over intellectueel eigendom aanpast.
  • De landen kunnen elkaar wel enigszins tegemoetkomen. China kan toezeggen meer landbouwproducten van de Verenigde Staten te importeren en de Verenigde Staten kunnen soepeler worden in hun ban van het Chinese bedrijf Huawei.
  • De Amerikaanse Fed heeft al verschillende keren gezegd dat onzekerheid over de uitkomst van het handelsdispuut de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie verslechtert. President Trump zal deze week waarschijnlijk met felle woorden en tweets opnieuw druk willen uitoefenen op China. Voor de uitkomst van de onderhandelingen zal dat vermoedelijk weinig uitmaken, nu de verwachtingen al zo laag zijn. Ook het Fed-besluit van deze week lijkt al vast te staan – een renteverlaging van 25 bps geldt als een gedane zaak.