MUFG: Twijfel over onderhandelingen VS-China

MUFG: Twijfel over onderhandelingen VS-China

Outlook China United States Trade conflict Fed
China.jpg

De VS en China lijken elkaar nauwelijks tegemoet te komen in de eisen die ze elkaar in hun handelsconflict hebben gesteld. Dat doet twijfel rijzen over de vraag of Trump en Xi Jinping daadwerkelijk zullen terugkeren naar de onderhandelingstafel om hun verschillen te overwinnen. Het risico van een verdere verslechtering van de handelsbetrekkingen tussen de twee landen brengt neerwaartse risico's met zich mee voor de toch al zwakker wordende wereldwijde groeivooruitzichten, aldus de Japanse bank MUFG in haar dagelijkse marktcommentaar.

Belangrijkste punten:

•Het tijdelijke handelsbestand dat eind vorige maand op de G20-top werd overeengekomen, kan korter duren dan gedacht. President Trump heeft onlangs geklaagd dat China niet de grote hoeveelheden Amerikaanse landbouwproducten kocht waarvan hij beweert dat president Xi dat heeft beloofd. Aan de andere kant is, naar verluidt, geen verbetering opgetreden in de manier waarop de VS omgaan met Huawei Technologies, een belangrijke eis van China.

•Worden de handelsbesprekingen tussen de VS en China niet hervat, dan neemt het risico toe dat president Trump zijn dreigement doorzet om hogere tarieven op te leggen aan alle overblijvende invoer uit China. Dat zou een nieuwe negatieve schok betekenen voor de wereldeconomie en ook de Amerikaanse consument treffen. Voor de Fed zou dit extra aanleiding kunnen zijn om met lagere rentetarieven het risico van een economische vertraging te temperen.

•De afgelopen weken is gespeculeerd over de toenemende kans dat president Trump valuta-interventies aan zijn beleidsinstrument gaat toevoegen, naast het opleggen van hogere tarieven. Trump verklaarde dat de VS China en Europa zouden moeten "matchen" met het spelen van de 'grote valutamanipulatiegame'. President Trump zou gefrustreerd zijn over de aanhoudende kracht van de Amerikaanse dollar.

•Trump zou de publicatie van het jaarlijkse externe sectorrapport van het IMF kunnen gebruiken als rechtvaardiging voor maatregelen ter verzwakking van de Amerikaanse dollar. Het IMF schat dat de Amerikaanse dollar overgewaardeerd is met ongeveer 6% tot 12%, terwijl de euro, yen en renminbi op een koers staan die in overeenstemming is met de fundamentals.