OpinioPro: Marktoptimisme, maar consensus blijft voorzichtig

OpinioPro: Marktoptimisme, maar consensus blijft voorzichtig

Private Equity Fixed Income Equity China United States Trade conflict ECB Fed
biljetten.jpg

Juni was wereldwijd een goede beursmaand. De daling van aandelenkoersen in mei werd met een stijging van 4,25% in juni grotendeels goedgemaakt. De eerste helft van 2019 is zo met een prima performance van 16,64% afgesloten. Ook de andere beleggingscategorieën laten mooie halfjaarcijfers zien.

De drijvende krachten achter de huidige positieve stemming zijn de centrale banken, zowel de FED als de ECB. De inflatiedoelstelling van de Europese centrale bank (‘iets onder de 2%’) is nog ver uit zicht. De rente op de Duitse tienjaars obligatie ging naar -0,3%, het laagste niveau ooit. Beleggers rekenen op nog meer stimulering, en niet minder zoals velen eind vorig jaar nog dachten. Daarnaast bleek er eind juni weer toenadering te zijn tussen VS en China om het handelsconflict op te lossen.

De consensus over de asset classes blijft deze maand onveranderd, na de opmerkelijke verschuiving bij Equities in mei van ‘overwogen’ naar neutraal. Alle categorieën behouden hun neutrale weging. Met de kanttekening dat binnen deze weging Cash nu beter scoort dan Equities.