DWS-onderzoek: pensioenfondsen vinden stewardship cruciaal bij keuze passieve manager

DWS-onderzoek: pensioenfondsen vinden stewardship cruciaal bij keuze passieve manager

Pensionfunds ESG
2606 DWS.jpg

Ruim 8 op de 10 pensioenfondsen vinden actief aandeelhouderschap een cruciaal criterium wanneer ze een passieve vermogensbeheerder selecteren. Dat blijkt uit onderzoek van DWS bij 127 pensioenfondsen in twintig landen.

Pensioenfondsen laten de mate van actief aandeelhouderschap zwaar wegen bij hun keuze voor een bepaalde passieve manager, blijkt uit het onderzoek dat door CREATE werd uitgevoerd in opdracht van DWS.

Zo zegt 56% van de respondenten dat de aanwezigheid van speciale stewardshipteams en het trackrecord op het gebied van actief aandeelhouderschap in grote mate bepalend zijn voor hun keuze. 27% vindt het gemiddeld doorslaggevend, en voor 17% weegt het nauwelijks of niet mee.

Stewardship als concurrentiemiddel

Volgens DWS lag het gebrek aan afstemming tussen het aandeelhouderschap en de financiële gezondheid van bedrijven op de lange termijn, mee aan de basis van het ontstaan van de financiële crisis in 2008. Reden waarom beleggers steeds vaker via stewardship invloed proberen uit te oefenen op de governance van bedrijven. Dat verklaart volgens de vermogensbeheerder waarom actief aandeelhouderschap ook voor de passieve markt een steeds belangrijker concurrentiemiddel wordt.

Uit de enquête blijkt dan ook dat 80% van de pensioenfondsen van hun passieve managers eist dat ze meer doen aan stewardship. Actief aandeelhouderschap houdt in dat een aandeelhouder voor de lange termijn en op verschillende niveaus een relatie aan gaat met het bedrijf waarin hij belegt. Ook stemmen op aandeelhoudersvergaderingen hoort daarbij.

Volgens het rapport zijn duurzame passieve strategieën het snelst groeiende segment binnen passieve beleggingen. Hierdoor worden duurzaamheidsanalyses naast financiële analyses een steeds belangrijker onderdeel van stewardshipstrategieën.

Passieve kernportefeuilles

Verder blijkt nog uit het onderzoek dat passieve strategieën steeds vaker de kern van pensioenfondsportefeuilles vormen, aangevuld met alternatieve of illiquide strategieën voor het genereren van alpha. Van de deelnemende fondsen zegt 66% dat passieve beleggingen al onderdeel uitmaken van hun kernportefeuille. Ook neemt volgens het onderzoek het gebruik van ETF’s door pensioenfondsen gestaag toe. 26% van de ondervraagden geeft aan dat ETF’s hun favoriete beleggingsinstrument is, tegenover 23% vorig jaar.

Simon Klein, hoofd sales passieve beleggingen voor Europa en Azië, zegt dat de resultaten van het onderzoek overeenstemmen met wat hij in de praktijk meemaakt. “Passieve oplossingen worden gemeengoed in pensioenportefeuilles. DWS heeft actief aandeelhouderschap binnen passieve strategieën als eerste geïntroduceerd en plukt daar nu de vruchten van. Het doet mij goed om te zien dat pensioenfondsen het belang van een doordachte stewardshipstrategie bij het behalen van positieve beleggingsresultaten en duurzaamheidsdoelstellingen zo duidelijk onderschrijven.”

Attachments