Monex: Euro lacht in het gezicht van gevaar handelsoorlog

Monex: Euro lacht in het gezicht van gevaar handelsoorlog

EUR Trade conflict
Bart Hordijk - Monex Europe.jpg

Hieronder volgt een commentaar van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, op de Duitse en eurozone BBP data van vanochtend. De euro lijkt veerkrachtiger onder de handelsspanningen, wat suggereert dat er zich meer opwaarts dan neerwaarts potentieel begint te vormen voor de euro.

De Duitse en eurozone groeidata waren – zoals de meesten ook al verwacht hadden – solide. Hét grote verhaal van deze week is echter dat de euro zich zo sterk staande houdt in vergelijking met april-mei vorig jaar toen de handelsspanningen ook hoog opliepen. De situatie van de eenheidsmunt is inderdaad veranderd, wat suggereert dat we dichtbij een bodem zitten op EURUSD.

 Vorig jaar toen de handelsspanningen toenamen, handelde de EURUSD op een veel hogere basiskoers van rond de 1,25. Daarnaast bevond de economie zich in een overgangsperiode van opvallend hoge groei eind 2017, naar de meer gematigde groei in midden 2018. Dit leidde er ook toe dat de Europese Centrale Bank een minder verkrappend monetair beleid aankondigde, wat waarschijnlijk ook was gebeurd als er geen handelsoorlogen buiten het Europese continent raasden.

 Gegeven dat EURUSD nu op een lager beginpunt staat, er minder hooggespannen verwachtingen voor de economische groei zijn en de ECB alleen maar positief lijkt te kunnen verassen, lijkt de weg van de minste weerstand voor de euro zo langzamerhand omhoog te wijzen. De veerkrachtige reactie van de euro suggereert dan ook dat in de tweede helft van het jaar de euro wel weer eens voorzichtig de eerste stappen richting de langjarige gemiddelden rond 1.30-1.35 kan zetten. Zeker als de economische groeidata op koers blijven zoals vandaag het geval was.

Grafiek 1: Bloomberg EUR index stabiel sinds escalatie handelsspanning begin mei