BlackRock: Europese obligatie ETF-markt neemt een sprint

BlackRock: Europese obligatie ETF-markt neemt een sprint

ETFs Fixed Income Europe Credits
ECB.jpg

iShares ETF’s overschrijden als eerste in de branche de $10 miljard grens

 • De jacht naar rendement is weer geopend en dat in combinatie met de structurele trends die indexbeleggen in vastrentende waarden aanwakkeren
 • Recordinstroom in obligatie-ETF’s in eerste kwartaal
 • Twee iShares-fondsen passeren als eersten die belangrijke $10 miljard grens

Heersende krachten vinden elkaar

 • De bodem onder vastrentende waarden is een stuk steviger geworden. Dit wordt mede veroorzaakt door een combinatie van centrale banken die dovish zijn en de structurele ontwikkeling in vastrentende markten om obligatie-ETF’s in te zetten als bouwsteen voor veerkrachtige portefeuilles.
 • Er stroomde nooit eerder in een kwartaal zoveel kapitaal naar ETF-obligaties, zowel in Europa als wereldwijd. Beleggers pompten in het eerste kwartaal $20,9 miljard in EMEA-genoteerde vastrentende ETF's. Dat is goed voor ongeveer 60% van de totale instroom in EMEA-genoteerde ETF's in alle activaklassen. Wereldwijd werd er in het eerste kwartaal een recordbedrag van $62 miljard toegevoegd.
 • Uit analyse van de ETF-stromen in de sector blijkt dat hoewel beleggers dit jaar in toenemende mate kapitaal toebedelen aan vastrentende activa, zij een barbell-aanpak voeren, een mix van kwaliteitsposities en allocaties met een hoger risicoprofiel die aantrekkelijke inkomsten bieden, zoals schuldpapier uit opkomende markten.

Mijlpalen in de sector

 • In april passeerde de iShares Core € Corp Bond UCITS ETF (IEAC), die in maart 2009 werd gelanceerd en toegang biedt tot bedrijfsobligaties van investment grade kwaliteit, de grens van 10 miljard euro. De tien-jaars Bund-yields begeven zich nog steeds rond het nulpunt. Dit betekent dat beleggers blijvend op jacht zijn naar positief renderende activa, zeker nu de ECB vorige maand haar beleid heeft herzien.
 • De sterke en constante trackrecord van IEAC in het afgelopen decennium bewijst dat de indexering in vastrentende waarden gegrond is. Sinds de lancering zijn de netto-prestaties van IEAC in lijn of zelfs iets beter dan die van de gevolgde index
 • IEAC geldt als de meest verhandelde obligatie-ETF in Europa. Er wordt dit jaar voor $ 170 miljoen per dag in gehandeld. Negentig procent van die handel vindt plaats op OTC-platforms. Dit komt, sinds de invoering van MIFID II in januari vorig jaar, de na-handeltransparantie ten goede.
 • In dezelfde maand passeerde ook de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond UCITS ETF (IEML) de vermogensgrens $10 miljard. De groei van de indexering in obligaties uit opkomende markten toont aan dat er voordelen kleven aan diversificatie in deze activaklasse die vaak te maken heeft met de toegenomen idiosyncratische risico's.
 • Obligatie-ETF's naderen in rasse schreden de $1000 miljard – op 1 mei 2019 lag het bedrag op $982 miljard.

 

Waarom schaalgrootte belangrijk is

 • Naarmate de sector in omvang toeneemt, vinden beleggers troost in het feit dat obligatie-ETF's robuust genoeg zijn om zowel strategische als tactische transacties te stutten, vooral in tijden van volatiliteit.
 • De obligatie ETF iShares wisten in een kwartaal een record neer te zetten met handelsvolumes van $ 228 miljard.
 • De na-handelstransparantie, die ingebed zit in Mifid II, heeft voor de nodige duidelijkheid gezorgd en biedt een helder beeld van hoe vaak ETF’s in andere handen komen.

Brett Olson, hoofd Fixed Income iShares EMEA bij BlackRock:

“Beleggers eisen slimmere, veerkrachtigere portefeuilles die efficiënt zijn op het gebied van risico, tijd en kosten. Naarmate het aantal beleggers stijgt dat verder kijkt dan de gewone obligatieselectie, hun oog hebben laten vallen op holistische portefeuilleopbouw en zich willen wapenen tegen de volgende fase van de marktcyclus, zien we naast andere beleggingsstijlen een toename van indexbeleggingen.”

“Deze mijlpalen bewijzen de mentaliteitsverschuiving in een sector die fundamenteel aan het veranderen is, waarbij steeds meer beleggers ETF's inzetten als kern van hun portefeuilles.”

In augustus vorig jaar werd de iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSPX) de eerste Europese ETF die $30 miljard aan activa wist te overtreffen.