Invesco: Richting monetair beleid nog een groot vraagteken

Invesco: Richting monetair beleid nog een groot vraagteken

Monetary policy
Wereld4.jpg

De onduidelijkheid over de wereldwijde groeivooruitzichten maakt het centrale bankiers lastig, stelt Kristina Hooper, Chief Global Strategist bij vermogensbeheerder Invesco. Daarmee is het voor beleggers moeilijk in te schatten welke kant het monetair beleid op gaat: zowel renteverhogingen als -verlagingen zijn mogelijk.

De notulen van de maartvergadering van het beleidsbepalende Federal Open Market Committee (FOMC) geven aan dat de kans op een renteverhoging even groot is als een verlaging, benadrukt Hooper. Recente commentaren van FOMC-leden bevestigen dat beeld. Vorige week zei Charles Evans, president van de Chicago Fed, nog steeds te verwachten dat de Fed de rente verhoogt, gezien de goede economische vooruitzichten – om er aan toe te voegen dat er ook een gerede kans is dat er juist een verlaging plaatsvindt. De huidige tarieven zijn volgens Evans ‘ongeveer neutraal’ qua effect op de economie, hetgeen de centrale bank de vrijheid geeft om tarieven te verhogen of te verlagen.

Ook elders ter wereld nemen autoriteiten een afwachtende houding aan. Zo stelde het Chinese persagentschap Xinhua onlangs dat China de begrotingsstimulansen voortzet, en dat het monetaire beleid ‘niet te krap en niet te ruim’ zal zijn. In de eurozone zijn er volgens Hooper ‘vraagtekens’ rond de volgende stap voor de ECB. Mogelijk trekt de groei in de tweede helft van dit jaar aan, maar het optimisme over een gecontroleerde Brexit en het afnemen van de wereldwijde handelsspanningen kan ook voorbarig blijken.

Hooper is zelf positief over de Chinese groeivooruitzichten, hetgeen ook de eurozone een oppepper zal geven. Ze verwacht een verzwakking van de Amerikaanse groei, al blijft deze relatief stevig.

Volgens de Invesco-specialiste moeten beleggers onderstaande gebeurtenissen goed in de gaten houden om meer duidelijkheid te krijgen over de stand van de economie en daarmee het monetaire beleid:

De bijeenkomst van de Bank of Japan, 24 en 25 april. De verwachting is dat de BoJ de groei- en inflatieverwachtingen naar beneden bijstelt. Dat kan intern een discussie losmaken over een verdere versoepeling van het monetaire beleid. Hooper: “De BoJ kan een testcase worden voor het gebruik van experimentele instrumenten in het monetaire beleid.” Ook andere centrale banken, zoals de Bank of Canada, houden beleidsvergaderingen.

Op 26 april wordt de eerste schatting van de Amerikaanse bbp-groei in het eerste kwartaal bekendgemaakt. De schatting variëren tot dusver sterk. Van groot belang zijn de onderliggende factoren. Staan investeringen onder druk, dan is dat een goede indicator van de schade aangericht door de handelsconflicten.

Meer dan 140 bedrijven in de S&P 500 Index maken deze week hun winstcijfers bekend. De vooruitzichten die deze bedrijven geven bieden ook een beeld van de groei in 2019.