ASI: Economische rol India afhankelijk van verkiezingsuitslag

ASI: Economische rol India afhankelijk van verkiezingsuitslag

Asia Politics
Vlag India.jpg

India kiest binnenkort een nieuwe regering. De strijd tegen werkloosheid en inflatie speelt de hoofdrol tijdens deze verkiezingen, aldus analist Yashaswini Dunga van Aberdeen Standard Investments die in het bijgevoegde artikel Indian Election Primer ingaat op de mogelijke uitkomsten en de politieke en economische impact daarvan op het land.

India heeft de wind in de zeilen dankzij zijn enorme potentieel aan arbeidskracht, maar de vraag is of deze groep werk kan vinden. Arbeidswetten zijn archaïsch en vereisen dat een bedrijf met meer dan 100 werknemers eerst toestemming krijgt van de overheid voordat het iemand mag ontslaan. Hierdoor is het voor India moeilijk om het voordeel van goedkope arbeidskracht te benutten, iets waar andere Aziatische economieën wel profijt van hebben gehad.

Verder spelen de hervormingen van India een belangrijke rol. Toen premier Narendra Modi in 2014 werd gekozen, beloofde hij structurele veranderingen om het enorme groeipotentieel van het land te ontsluiten. Van de hervormingen die nog gaande zijn, zijn die van de bankensector en landeigendom de belangrijkste. Zo moeten staatsbanken onder meer met hun probleemleningen aan de slag en moeten industriële ondernemingen aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat ze een stuk grond kopen. In hoeverre deze hervormingen verder worden geïmplementeerd, hangt af van de verkiezingsuitslag.