Natixis IM: Dit en volgend jaar geen recessie VS

Natixis IM: Dit en volgend jaar geen recessie VS

Interest Rates Financial crisis United States
Amerika (01)

De ‘dovish’ opstelling van de Fed, voldoende liquiditeit en de gezonde consumptie in de VS ondersteunen de Amerikaanse economie afdoende om een recessie in 2019 en 2020 af te wenden – ook nu de lange rente onder de korte is beland (de zogenoemde inverse rentecurve).

Dat concludeert Esty Dwek, senior beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Natixis Investment Managers, dat met 23 gespecialiseerde boutiques in totaal 877 miljard euro aan vermogen beheert.

Afgelopen vrijdag kwam de 10-jaars rente onder die van 3-maands schatkistpapier te liggen, hetgeen in het verleden vaak de voorbode van een recessie bleek. Natixis IM ziet echter voldoende ondersteunende factoren voor de economie, waardoor een recessie dit of volgend jaar bepaald geen uitgemaakte zaak is. Dwek: “Hoewel een omgekeerde rentecurve een onheilspellend teken is voor groei op middellange termijn, is van een recessie nog geen sprake.”

Dwek verwacht dat de Amerikaanse groei niet verder vertraagt. De kans op een recessie in 2020 is hoger, maar recessies komen zelden voor in verkiezingsjaren in de VS. Verder verlengt de marktvriendelijke opstelling van de Fed de economische cyclus en verwacht de strateeg de komende maanden oplossingen rondom onzekere situaties als de Brexit en het Chinees/Amerikaanse handelsconflict. De rente op Duitse en Amerikaanse staatsobligaties blijft op korte termijn nog dalen, maar zal zich alsnog herstellen, verwacht Dwek.

Dwek voorziet wel meer volatiliteit en correcties op aandelenmarkten, aangewakkerd door hernieuwde vrees voor groeivertraging. Niettemin verwacht de strateeg dat koersen van risicovolle beleggingen (zoals aandelen) de komende maanden zullen stijgen, maar niet in het tempo van januari. “We bevinden ons nog steeds aan het einde van de economische cyclus. Het is daarom zowel te vroeg om risico's van tafel te halen, als te laat om veel risico toe te voegen”, concludeert Dwek.