Candriam: Verdere groei in uitdagende marktomgeving

Candriam: Verdere groei in uitdagende marktomgeving

ESG-investing Asset Management

Netto-instroom van +€ 7,7 miljard

  • Ruimere internationale voetafdruk met grotere blootstelling aan Azië
  • Eerste overname en nieuwe strategische partnerships
  • Sterker leiderschap in ESG met scherpere focus op maatschappelijke impact

Candriam heeft vandaag de resultaten voor heel 2018 en die van zijn diverse activiteiten bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat zowel het vermogen onder beheer als de netto-instroom verder is toegenomen. Het bedrijf bleef groeien omdat het nieuwe opdrachten binnenhaalde, zijn distributie en productengamma diversifieerde en nieuwe strategische partnerships lanceerde.

Naïm Abou-Jaoudé, CEO van CANDRIAM en voorzitter van NYLIM International, duidt de belangrijkste cijfers van 2018:

“CANDRIAM bleef heel goed presteren ondanks moeilijke omstandigheden. Het bedrijf was heel veerkrachtig en behield zijn groeitempo in 2018 met positieve cijfers qua beheerd vermogen en netto-instroom. Wereldwijd is het vermogen onder beheer in de voorbije 5 jaar met 70 % gestegen. Met de sterke steun van zijn moederbedrijf New York Life voegt CANDRIAM nu ook mogelijkheden voor externe groei toe. Zijn eerste transactie in het kader van die externe groei was de aankoop van een belang in de Europese vastgoedspeler Tristan Capital Partners. Het bevestigde succes van CANDRIAM berust in essentie op drie cruciale factoren: de voortdurende betrokkenheid van onze teams, onze verantwoordelijke en sociale visie op lange termijn, en ons constante inspelen op de behoeften van klanten via innovatieve producten en de kwaliteit van onze dienstverlening. Die drie factoren zullen onze acties ook in 2019 en later bepalen.”

Verdere groei via internationale ontwikkeling

Ondanks de uitdagende context bedroeg de netto-instroom in 2018 € 7,7 miljard en behaalde het totale beheerde vermogen eind 2018 een nieuw record van € 114,9 mld. CANDRIAM’s groeitraject van de voorbije 5 jaar behoort tot de beste van de sector, relatief gezien: het beheerd vermogen steeg in die periode met € 48 miljard (+70 %).

In 2018 was de groei vooral te danken aan de uitbreiding van het distributienetwerk van het bedrijf. Nieuwe cliënten in Azië (vooral Japan) en Latijns-Amerika verrijkten CANDRIAM’s wereldwijde bereik, terwijl nieuwe opdrachten in Frankrijk, België, Italië en Nederland het Europese klantenbestand verder versterkten.

De obligatiestrategieën waren het populairst en waren goed voor een netto-instroom van € 4,4 miljard. De aandelenstrategieën presteerden ook goed en lokten € 3 miljard. CANDRIAM’s strategie voor de biotechnologiesector scoorde daarbij het beste. CANDRIAM’s asset-allocatiegamma zamelde € 1,6 miljard in. De diversificatie van het productengamma speelde een belangrijke rol in 2018. De nieuwe strategie voor arbitrage in fusies is een goed voorbeeld van CANDRIAM’s uitgebreide beleggingsoplossingen.

Externe groei toevoegen en strategische partnerships smeden

In februari 2018 betrad CANDRIAM de Europese private-equity-vastgoedmarkt door een belang van veertig procent in Tristan Capital Partners te verwerven. Met deze transactie voegde CANDRIAM vastgoed toe aan zijn ruime aanbod van activa. Die belangrijke activaklasse kan immers nog altijd op veel interesse van institutionele beleggers rekenen.

In april 2018 sloot CANDRIAM een strategisch partnership met ABN AMRO Investment Solutions om de activiteiten in rechtstreeks beleggingsbeheer te verzorgen. Het partnership bezorgde CANDRIAM aanvullende producten en distributiemiddelen, evenals cliënten.

In september 2018 versterkte CANDRIAM zijn beleggingscapaciteiten in absolute return via een partnership met OFI AM in strategieën voor risicoarbitrage en door een nieuw beleggingsteam aan te werven. Dankzij de deal met OFI AM kon CANDRIAM een nieuwe ontwikkelingsfase lanceren in het domein van risicoarbitrage, een domein met bijzonder veel potentieel voor beleggers in de huidige markt.

Versterkt leiderschap in maatschappelijk verantwoord ondernemen en verantwoord beleggen

In 2018 bleef CANDRIAM zijn leidende positie in verantwoord beleggen uitdiepen met verschillende belangrijke initiatieven: het bedrijf ontwikkelde nieuwe thematische producten die een directe positieve impact op de maatschappij hebben, zoals de nieuwe strategie die focust op de strijd tegen kanker. CANDRIAM kent voortaan 10 % van de inkomsten uit zijn fondsengamma van verantwoorde beleggingen toe aan maatschappelijke projecten; en het legde nieuwe sectorstandaarden vast in zijn wereldwijde uitsluitingsbeleid.

Hoewel het al ESG-criteria opneemt in zijn € 115 miljard aan activa, beheert CANDRIAM nu bijna € 40 miljard in pure ESG-fondsen en -mandaten. De belangstelling van beleggers voor verantwoorde beleggingsoplossingen groeit snel in Europa, en CANDRIAM wordt erkend als een leider binnen de sector. CANDRIAM won in 2018 immers vele belangrijke institutionele mandaten omwille van zijn bewezen expertise in ESG-oplossingen op maat.

In 2018 ging CANDRIAM ook verder met de ontwikkeling van de Candriam Academy for Sustainable and Responsible Investing[1], een online opleidingsplatform dat onafhankelijke financiële adviseurs over dat onderwerp wil inspireren. De e-learningtool bestond al in het Engels en het Italiaans, en werd vorig jaar ook in het Duits gelanceerd. In september mocht CANDRIAM zijn 1000e student verwelkomen.