Achmea IM over zwakte eurozone en afdekken dollar

Achmea IM over zwakte eurozone en afdekken dollar

Currency US-dollar
1803 Achmea.jpg

Bijgaand een white paper van vermogensbeheerder Achmea Investment Management waarin aandacht wordt besteed aan het afdekken van valutarisico bij pensioenfondsen, en dan specifiek dat van de Amerikaanse dollar.

Achmea Investment Management is van mening dat pensioenfondsen een groot gedeelte van het valutarisico af moeten dekken, maar adviseert de Amerikaanse dollar op dit moment minder af te dekken vanwege de zwakte in de eurozone. De safe haven-status van de euro staat volgens de specialisten van Achmea IM ter discussie en het afdekken van de Amerikaanse dollar is ‘duur’.

De eurozone kent een aantal structurele problemen waardoor de houdbaarheid van de muntunie op lange termijn twijfelachtig is, zo stelt Achmea IM. De economische en politieke ontwikkelingen in vooral Italië zorgen momenteel voor onrust in de eurozone. Een grotere blootstelling naar de Amerikaanse dollar levert diversificatievoordelen op in het geval de situatie in de eurozone verslechtert en de euro in waarde daalt.

Daarnaast is de rente in de Verenigde Staten hoog ten opzichte van de rente in de eurozone. Het gevolg hiervan is volgens Achmea IM dat valutatermijncontracten de komende jaren een forse daling inprijzen van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Hierdoor biedt de valuta-afdekking pas bescherming bij een grote daling van de Amerikaanse dollar.

Attachments