Pictet AM: Comeback valuta’s opkomende markten

Pictet AM: Comeback valuta’s opkomende markten

Emerging Markets
pictet-am-comeback-valutas-opkomende-markten_1_Q3zxYN.jpg

Valuta’s uit opkomende markten zullen hun opwaartse trend van de afgelopen maanden doorzetten, zo verwacht Patrick Zweifel, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Pictet AM.

Momenteel presteren opkomende landen beter dan ontwikkelde markten en zijn macro-economische factoren gunstig voor de munten uit deze landen. Zweifel noemt drie fases in de economische cyclus waarin opkomende markten ontwikkelde markten kunnen verslaan. “Alle drie de fases zijn gunstig voor valuta uit opkomende markten, maar we zitten momenteel in de fase waarin valuta uit opkomende markten historisch gezien het best hebben gepresteerd”, aldus Zweifel. De drie omstandigheden waarin opkomende markten ontwikkelde markten kunnen verslaan:

  • De bbp-groei van beide markten vertraagt, maar die van opkomende markten vertraagt langzamer
  • De groei in opkomende markten versnelt, terwijl die in ontwikkelde markten vertraagt
  • Bbp van beide markten groeit, dat van ontwikkelde markten groeit sneller

Volgens Pictet AM bevindt het huidige economische klimaat zich in fase 1. Over de afgelopen 20 jaar zijn valuta’s uit opkomende markten elke keer in waarde gestegen ten opzichte van de dollar wanneer de wereldeconomie zich in fase 1 bevond, behalve in de huidige fase 1. Maar hoewel valuta’s uit opkomende markten aan het begin van de huidige fase zijn gedevalueerd ten opzichte van de dollar, is er in de laatste maanden een licht herstel te zien. Pictet AM verwacht dat munten uit opkomende markten nu eindelijk aan hun comeback bezig zijn.

De huidige macro-economische factoren lijken namelijk ook gunstig wanneer deze worden vergeleken met die uit eerdere periodes waarin valuta’s uit opkomende markten zich herstelden. De groei in de VS vertraagt, Amerikaanse 10-jaarsrente daalt en er is sprake van een redelijke exportgroei in opkomende markten. De enige uitzondering zijn de huidige lage grondstofprijzen, maar gezien de 11% stijging van de S&P GSCI commodity index dit jaar lijken deze zich volgens de hoofdeconoom te herstellen.

Volgens indicatoren van Pictet AM zal de huidige economische groei van 4,2% in opkomende markten minder hard afnemen dan in ontwikkelde markten, waar de groei momenteel op 2,1% ligt. Aandelen en obligaties uit opkomende markten presteren historisch gezien het best in fase 3.