DWS: Beleggers stappen in de wereld van morgen

DWS: Beleggers stappen in de wereld van morgen

Long Term Investing
dws-beleggers-stappen-in-de-wereld-van-morgen_1_yWPsbT.jpg

Thematisch beleggen investeert in de megatrends van de toekomst, zoals kunstmatige intelligentie (AI), big data of zelfrijdende voertuigen. Deze technologieën hebben zo’n groot potentieel dat beleggers zich hier in een vroeg stadium mee moeten bezighouden om op lange termijn te kunnen profiteren van de groeimogelijkheden, aldus vermogensbeheerder DWS.

Hoewel de belangstelling voor thematisch georiënteerde beleggingsproducten aanzienlijk is toegenomen, was participatie in dergelijke toekomstige trends tot nu toe niet eenvoudig, aldus DWS. Conventionele sectorfondsen - of ETF's - geven geen passende weergave van toekomstige trends omdat ze zich richten op bedrijven die in het verleden sterk zijn gegroeid.

Focus op de winnaars van morgen

Thematische fondsen of ETF's verschillen aanzienlijk van conventionele sectorproducten doordat ze een toekomstgericht element bevatten. Voor sectorbeleggingen is het belangrijk om te weten welke bedrijven momenteel actief zijn in een specifieke sector. Thematisch beleggen daarentegen is gericht op bedrijven die naar alle verwachting voorop zullen lopen in de technologische ontwikkeling van toekomstige thema's.

Deze bedrijven kunnen actief zijn in verschillende sectoren. Als het bijvoorbeeld gaat om de "toekomst van mobiliteit", liggen de autoproducenten voor de hand, maar daarnaast zijn ook softwarebedrijven, IT-leveranciers en chemische bedrijven relevant. Het is daarom cruciaal om de relevante sub-sectoren van elke toekomstige trend in het selectieproces op te nemen. Als het bijvoorbeeld gaat om AI – die te boek staat als megatrend - moet gekeken worden naar de vereiste computerprestaties, het verzamelen en evalueren van gegevens, evenals toepassingen zoals spraakherkenning en cybersecurity.

Speciaal ontworpen indices

Actieve en passief beheerde fondsen maken thematisch beleggen mogelijk. In het geval van een ETF zijn speciaal ontworpen en thematisch gestructureerde indices vereist. Het Amerikaanse Yewno is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het ontwerpen van zulke thematische indices. Een unieke methode selecteert die aandelen die hoogstwaarschijnlijk deelnemen aan de nieuwe technologische vooruitgang. Met behulp van AI-technologie worden miljarden datapunten doorgelicht om de aanjagers van specifieke beleggingsthema’s aan te duiden. Daarnaast worden miljoenen octrooien geanalyseerd om de leidende bedrijven in elk segment te vinden. De indexsamenstelling richt zich op bedrijven die concurrentievoordelen bieden in toekomstige sectoren, aldus DWS.

De beslissende factor bij het opzetten van een thematisch fonds is dat de geselecteerde bedrijven een aanzienlijk marktaandeel veroveren in de trends die eraan ten grondslag liggen. Verwacht wordt dat de omzet in marktoplossingen die gestoeld zijn op kunstmatige intelligentie toeneemt van de huidige $7 miljard naar $90 miljard in 2025. De wereldwijde markt voor zelfrijdende auto’s groeit vermoedelijk naar $557 miljard in 2026. Er is dus een aanzienlijke marktbreedte en diepte voorhanden, stelt DWS.

Innovatieve methodologie met duurzaam potentieel

Veel duidt erop dat thematisch beleggen geen kort leven beschoren is, maar een duurzame beleggingsstrategie die in de toekomst steeds belangrijker wordt. In de afgelopen drie jaar zijn de investeringen in thematische ETF's in Europa gestegen van 1 tot bijna 7 miljard euro. Sinds begin februari biedt DWS eenvoudig toegang tot de trends "toekomstige mobiliteit" en "AI en big data" via twee, pas gelanceerde thematische Xtrackers ETF's.