AllianzGI: Tijdelijke pauze renteverlagingen ECB
AllianzGI: Tijdelijke pauze renteverlagingen ECB

Door Michael Krautzberger, CIO Public markets, Allianz Global Investors
De ECB zal de rente tijdens de vergadering op 24 juli ongewijzigd laten en de depositorente op 2,0% houden. Ondertussen zorgen handelswrijvingen tussen de VS en de EU voor onzekerheid over het beleid op de korte termijn.
De enquêtegegevens voor de eurozone zijn echter opgeveerd na de dieptepunten van de tarieven in april, terwijl de inflatie weer rond de inflatiedoelstelling van de ECB ligt. Aangezien de middellangetermijninflatieprognoses van de ECB over de gehele prognosehorizon vrijwel in evenwicht zijn, blijft de ECB gevoelig voor neerwaartse risico's.
De rentemarkten gaan momenteel uit van iets meer dan één renteverlaging in deze cyclus, iets minder dan onze prognose van twee. Op basis van relatieve waarde geven wij de voorkeur aan euro obligaties boven de VS, gezien de macro- en beleidsachtergrond in de respectieve economieën. We houden ook een voorkeur voor een shortpositie van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.
De economie van de eurozone groeide in het eerste kwartaal met 0,6% k-o-k (+1,5% j-o-j), het hoogste tempo sinds eind 2022, doordat een aantrekkende binnenlandse vraag en de export naar de VS, vooruitlopend op de verwachte tarieven, de economie aan het begin van het jaar een impuls gaven. De huidige marktconsensus voor de bbp-groei in de eurozone in 2025 en 2026 blijft echter steken rond 1%, ondanks de versoepeling van het monetaire beleid in het afgelopen jaar en de fiscale versoepeling door Duitsland, die de groeivooruitzichten voor de eurozone eind 2025 en in 2026 zou moeten helpen ondersteunen.
De belangrijkste reden die de hoop op een duurzamer economisch herstel in de regio de kop indrukt, is de onzekerheid die wordt veroorzaakt door het Amerikaanse handelsbeleid. De dreiging van president Trump dat hij vanaf augustus een tarief van 30% zal heffen op de export uit de EU is het laatste salvo in de impasse over de tarieven. Als er de komende maand echter vooruitgang wordt geboekt in de handelsbesprekingen tussen de VS en de EU en het risico van vergeldingsmaatregelen van de EU afneemt, kunnen beleggers de neerwaartse groeirisico's voor de regio beginnen uit te sluiten.
Ondertussen blijven de inflatievooruitzichten in de eurozone verbeteren, met een CPI-hoofdinflatie en een kerninflatie die respectievelijk rond de 2,0% en 2,3% op jaarbasis schommelen, dicht bij de inflatiedoelstelling van de ECB. Wat bijdraagt aan de desinflatoire trend, is dat de looninflatie afkoelt, dat de Chinese import de concurrentiedruk in de regio verhoogt - omdat China zendingen van de VS naar de EU omleidt - en dat de euro sinds de vorige vergadering nog eens 3% sterker is geworden.
Na de laatste renteverlaging in juni hebben sommige leden van de raad van bestuur van de ECB een voorzichtiger toon aangeslagen ten aanzien van toekomstige versoepeling van het beleid. Het is echter aannemelijk dat negatieve verrassingen voor de groei (bijv. handelsspanningen, stijgende obligatierentes) en de inflatie (bijv. een sterke euro) zich voordoen en de fijn uitgebalanceerde at target inflatieprojecties naar beneden doen kantelen. Dat zou de ECB dwingen tot nog een paar verlagingen van 25 bp dit jaar, voordat het optimisme over de begrotingsreactie van Europa (met name Duitsland) de overhand krijgt.
Wij denken dat de groei- en inflatieomgeving in de eurozone en de beleidsorthodoxie gunstig zijn voor een relatieve outperformance van staatsobligaties uit de eurozone ten opzichte van de VS.