L&G: Amerikaanse dominantie kalft af, bredere diversificatie nodig

Na een bewogen eerste halfjaar blijven de markten in 2025 onderhevig aan hoge volatiliteit en fundamentele onzekerheid.
In de Midyear Global Outlook van L&G’s vermogensbeheertak waarschuwen beleggingsexperts voor structurele verschuivingen, waarbij de lang dominante positie van de VS als ultieme beleggingsbestemming niet langer vanzelfsprekend is.
L&G’s CIO Sonja Laud en hoofd private markets Bill Hughes benadrukken in een toelichting het belang van wendbaarheid en diversificatie – zowel in portefeuilles als in bedrijfsmodellen.
Erosie van Amerikaanse dominantie
De status van Amerikaanse bezittingen als hoeksteen van een wereldwijde portefeuille is niet langer vanzelfsprekend. Een groeiend ‘twin deficit’ (een handels- en begrotingstekort tegelijkertijd), gecombineerd met de politieke onzekerheid onder de tweede regering-Trump, doet buitenlandse beleggers twijfelen aan de mate waarin ze nog in Amerikaanse effecten willen beleggen. Hoewel de VS met circa 60 tot 70% van de wereldwijde aandelenindices beleggers doet nadenken over overconcentratie, ligt de werkelijke allocatie bij veel buitenlandse beleggers substantieel lager.
Toch verwacht L&G geen plotselinge val van de Amerikaanse markt: de dominantie van treasuries blijft voorlopig overeind, onder meer door het ontbreken van geloofwaardige alternatieven.
Flexibiliteit bij beursgenoteerd
Voor beleggers in beursgenoteerde activa luidt het advies: blijf flexibel en laat mogelijke economische scenario’s los. Inflatie- en recessievrees blijven elkaar afwisselen, met wisselende druk op rentes. In deze context is een voorkeur voor bedrijfsobligaties met kortere looptijden en strenge selectie logisch. De experts van L&G signaleren bovendien dat spreads historisch krap blijven, wat betekent dat rendement vooral uit de relatief hoge yields moet komen.
Daarnaast schiet de traditionele 60/40-portefeuille voor het opvangen van schokken tekort. Bij aandelen bieden regionale spreiding en factorbeleggen (met nadruk op kwaliteit, lage volatiliteit, value, momentum en bedrijfsomvang) volgens L&G meer stabiliteit. Gelijkgewogen strategieën kunnen daarbij het concentratierisico van mega-cap techbedrijven temperen.
Stabiliteit in private markets
Niet-beursgenoteerde beleggingen vormen een belangrijk alternatief om te ontsnappen aan de volatiliteit in de markt van beursgenoteerde aandelen of obligaties. Investment grade private credit – met name infrastructuur, vastgoed en nutsbedrijven – biedt relatief stabiele kasstromen en blijft aantrekkelijk in een “higher for longer”-renteomgeving. Sub-investment grade-leningen bieden hogere yields, maar vereisen meer risicobeheersing, vooral bij kleinere bedrijven met beperkte prijszettingsmacht of herfinancieringsrisico’s van leningen uit 2021-2022 (toen de yields laag waren en de leverage hoog).
Private equity, vastgoed en digitale infrastructuur bieden bovendien structurele diversificatie. De groei van datacenters, mede gedreven door AI, illustreert hoe beleggingen op de private markets complementair kunnen zijn aan beleggingen in beursgenoteerde techreuzen. L&G wijst op het belang van geografische spreiding: Europese en Aziatische private markets nemen in belang toe, al vereisen ze grondige, lokale kennis vanwege verschillen in regelgeving, digitale soevereiniteit en marktstructuren.
Kansen in opkomende markten
Ondanks de geopolitieke spanningen tonen de opkomende markten veerkracht. Beleidsstimulansen in China, een herstellende vastgoedmarkt en gunstige valutabewegingen versterken de aantrekkingskracht. Bij beursgenoteerde effecten ligt de focus op beleggingen in kortlopende en hoogwaardige EMD (emerging market debt).
Tegelijkertijd groeit de rol van financiering via private markets in opkomende landen. Met ‘debt-for-nature swaps’, tegenwoordig beter bekend als ‘debt conversion bonds’, is sinds 2021 al voor zo'n 6 miljard dollar aan schulden van opkomende landen geherstructureerd. Ontwikkelingsbanken en verzekeraars geven garanties op deze instrumenten, omdat ze ten goede komen aan zaken als natuurbescherming, vitale infrastructuur en voedsel- of vaccinatieprogramma’s. Levensverzekeraars zijn tot nu toe de voornaamste beleggers, maar de groeiende markt zal komende jaren meer institutionele partijen moeten aantrekken.
Cash blijft aantrekkelijk
Voor de tweede helft van 2025 verwacht L&G één à twee renteverlagingen in de VS, het VK en de eurozone, afhankelijk van de inflatie- en groeicijfers. In geval van economische verslechtering kunnen centrale banken versneld ingrijpen met drie tot vier verlagingen. Renteverhogingen verwachten de beleggingsstrategen van L&G niet. Cashrendementen blijven aantrekkelijk door het afwachtende beleid van de centrale banken. Ze vormen voor beleggers een nuttige buffer in onzekere marktomstandigheden.