Vijf organisaties luiden noodklok over woningmarkt
Vijf organisaties luiden noodklok over woningmarkt

Vijf strategische woonpartners – Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang – luiden in een gezamenlijke oproep de noodklok over het investeringsklimaat op de woningmarkt. Ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken zien zij dat de situatie op de woningmarkt verslechtert.
'De stapeling van (gewijzigde) fiscale maatregelen en huurregelgeving, in combinatie met bijvoorbeeld stijgende bouwkosten en onzekere (geo)politieke situatie zorgt ervoor dat broodnodige investeringen uitblijven. Dit raakt direct de grote groep woningzoekenden in heel Nederland,' aldus de ondertekenaars in een gezamenlijk statement.
De organisaties benadrukken dat de realisatie van 100.000 nieuwe woningen per jaar alleen mogelijk is met forse kapitaalsinvesteringen, niet alleen door woningcorporaties maar juist óók door (inter)nationale investeerders. Dat vereist een aantrekkelijk, stabiel en voorspelbaar investeringsklimaat terwijl dit, volgens de ondertekenaars, de afgelopen periode juist fors is verslechterd.
Oproep aan kabinet, Kamer en lokale politieke partijen
Vanwege de urgentie pleiten de vijf partijen ervoor om op korte termijn voort te bouwen op bestaande afspraken zoals de Woontop- en de Nationale Prestatieafspraken. Die moeten worden geactualiseerd en verder gebracht met als prioriteiten: vereenvoudiging en verbetering van (de integraliteit van) het fiscale stelsel en versterking van de uitvoeringskracht van overheden. Het doel is om investeren in de Nederlandse woningmarkt weer aantrekkelijk te maken voor álle partijen.
De ondertekenaars roepen kabinet, Kamer en lokale politieke partijen op om het belang van woningzoekenden voorop te zetten en de oplossingen voor de woningmarkt niet verder te politiseren. In plaats daarvan pleiten zij voor werkbare, stabiele afspraken die het vertrouwen bij investerende partijen herstelt en versterkt. Ook vragen zij het ministerie van VRO en andere betrokken ministeries om samen te werken aan een integraal plan voor structureel herstel van het investeringsklimaat.
'Als er geen veranderingen worden doorgevoerd om het investeringsklimaat te verbeteren, en er geen structurele en afdoende rijksbijdrage beschikbaar komt, dan zal kritisch moeten worden nagedacht over hoe we de woningmarkt wél willen hervormen. En mogelijk moeten ook ambities worden bijgesteld. Dat laatste heeft nadrukkelijk niet de voorkeur van de ondertekende partijen,' aldus de organisaties.