DWS: Milde recessie voor Amerikaanse economie op korte termijn

DWS: Milde recessie voor Amerikaanse economie op korte termijn

Verenigde Staten Recessie (dreiging)
VS Verenigde Staten Amerika USA (credits pixabay itou365).jpg

De klant heeft altijd gelijk. Dit gaat in de VS momenteel zeker op voor consumenten en bedrijven die afhankelijk zijn van geïmporteerde goederen, stelt Christian Scherrmann, VS-econoom bij vermogensbeheerder DWS.

“De heersende nervositeit is dan ook allesbehalve overdreven of ongegrond. Uit recente peilingen blijkt dat het vertrouwen onder consumenten en ondernemers afneemt. En de inflatieverwachtingen lopen snel op.”

Scherrmann: "De invoerheffingen die tijdens de eerste handelsoorlog in 2018 werden doorgevoerd, zijn uiteindelijk volledig op het bord van de Amerikaanse consument en bedrijven beland. Amerikanen betaalden dus feitelijk zelf de rekening voor het beleid. Het is dan ook niet verrassend dat plannen voor importheffingen tot 145 procent op goederen uit China tot veel onrust hebben geleid."

Zelfs als deze hoge heffingen geen realiteit worden is er geen garantie op minder onrust want percentages van zo’n 14 à 15 procent, de gemiddelde Amerikaanse heffingen die wij denken dat er uiteindelijk zullen komen, hebben we sinds de jaren dertig niet meer meegemaakt, stelt Scherrmann.

Dat maakt het buitengewoon lastig om de economische impact goed in te schatten, aldus de econoom. “Het huidige beleid is namelijk een mix van hogere tarieven, belastingverlagingen en minder regelgeving. En dat zorgt voor veel onduidelijkheid. Hoewel de economie en wereldwijde productieketens er anders uitzien dan voorheen, kleven er niet te onderschatten keerzijden aan protectionisme - minder keuze, minder concurrentie en verlies aan innovatiekracht. En die factoren zijn lastig te vangen in harde economische cijfers."

Bovendien blijkt uit het verleden dat de grotendeels gesloten Amerikaanse economie van de negentiende en vroege twintigste eeuw wél in staat was om op grote schaal te innoveren. “Dankzij de omvang van de binnenlandse markt en een ondernemingsgerichte cultuur kon de VS toen leunen op stevige concurrentie binnen de eigen markt, zonder al te afhankelijk te zijn van het buitenland”, stelt Scherrmann.

“Daarom loont het om zowel de korte als de lange termijn in het vizier te houden. De kans op een milde recessie is zeker aanwezig. Maar het is nog veel te vroeg om iets zinnigs te zeggen over de uiteindelijke gevolgen.”