VanEck: Meeliften op de goudgolf

VanEck: Meeliften op de goudgolf

Goud
Koers goud trend omhoog (pixabay - PublicDomainPictures).jpg

Goudmijnbouwbedrijven presteerden in maart aanzienlijk beter doordat de stijgende prijzen een golf van fusies en overnames veroorzaakten en leidden tot de grootste maandelijkse instroom in meer dan een jaar, waarmee een lange periode van uitstroom ten einde kwam.

Door Imaru Casanova, Portefeuillemanager Goud en Edele Metalen bij VanEck

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden in maart aanzienlijke dalingen. Gedreven door zorgen over nieuwe tariefimplementaties en hun mogelijke impact op de wereldeconomie, kwam de S&P op 13 maart in correctiegebied, na een daling van meer dan 10% vanaf de piek op 19 februari. De onvoorspelbaarheid van het economische beleid en de toegenomen marktvolatiliteit versterkten de aantrekkingskracht van goud, en bevestigden opnieuw de rol van goud als een veilige terugvalbasis in tijden van wereldwijde onzekerheid.

De spotprijs van goud noteerde in de loop van de maand nieuwe recordhoogtes, overschreed de $ 3.000 per ounce op 14 maart en sloot af op een recordprijs van $ 3123,57 op 31 maart, een maandelijkse winst van 9,30% ($ 265,73). Op 31 maart zijn de goudprijzen in de afgelopen vijf jaar met 93,61% gestegen.

Toch moeten beleggers in gedachten houden dat resultaten uit het verleden niet representatief zijn voor toekomstige resultaten. Beleggers moeten zich bewust zijn van de risico's die verbonden zijn aan het beleggen in goud, zoals marktvolatiliteit, de mogelijkheid van prijsdalingen en valutaschommelingen.

Goudmijnbouwbedrijven presteren beter te midden van zwakte op de markt

De goudmijnbedrijven, zoals vertegenwoordigd door de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR), presteerden aanzienlijk beter (een stijging van 15,51% tijdens de maand), wat niet alleen hun hefboomwerking op de goudprijs laat zien, maar ook hun aantrekkelijke waarderingen ten opzichte van de bredere aandelenmarkten, en hun rol als effectieve portefeuillediversificatie dankzij hun lage correlatie met de meeste andere beleggingscategorieën. De S&P 500 eindigde de maand 5,63% lager.

Beleggingsvraag signaleert verschuiving in sentiment

De contrasterende rendementen benadrukken een verschuiving in het beleggerssentiment ten opzichte van goud en gerelateerde aandelen. De stijgende vraag naar goud als belegging vertaalde zich in nog een maand van sterke instroom voor de ETFs die door fysiek goud worden ondersteund, met een stijging van 2,82% gedurende de maand.

Belangrijker nog is dat, volgens gegevens van LSEG Lipper, deze opleving van de interesse van beleggers in de goudsector leidde tot de grootste maandelijkse netto-instroom in meer dan een jaar voor fondsen die in goudmijnexploitanten beleggen, waarmee een trend van aanhoudende netto uitstroom van de afgelopen paar jaar werd omgekeerd. Fondsen die investeren in fysiek goud en goudderivaten trokken in 2024 netto 17,8 miljard dollar aan - het hoogste bedrag in vijf jaar - terwijl fondsen die beleggen in goudmijnbedrijven juist 4,6 miljard dollar verloren, het grootste verlies in tien jaar.

Op zoek naar de ader: fondsenstromen naar goudmijnbedrijven

De stijgende goudprijzen zorgen voor een record cashflow voor goudproducenten, en in combinatie met stijgende aandelenwaarderingen creëren ze een gunstiger klimaat voor fusies en overnames (M&A) binnen de sector. Volgens onderzoek van S&P Global Market Intelligence, waaruit bleek dat gouddeals goed waren voor 70% van de totale transactiewaarde, waren goudmijnexploitanten de koplopers op het gebied van fusies en overnames in de metaal- en mijnbouwsector in 2024. Het rapport belichtte 62 goudgerichte transacties in de loop van het jaar, wat een stijging van 32% betekent ten opzichte van de 47 transacties in 2023.

M&A-momentum: Goudsector neemt de leiding

Wij geloven dat een van de belangrijkste factoren voor een herwaardering van de goudaandelensector een evenwichtige benadering van de kapitaalallocatie is. De wens van beleggers naar dividend en het terugkopen van aandelen moet worden bevredigd, maar om concurrerend te blijven en zakelijke kansen aan te trekken, moeten bedrijven ook groei realiseren.

Die groei hoeft niet per se een jaarlijkse productiegroei te zijn, voor alle duidelijkheid. Groei kan organisch worden bereikt - via delven, optimalisaties, efficiëntie en uitbreidingen - en dat is zeker onze voorkeursaanpak. Groei kan echter ook worden verkregen door fusies en overnames. Hoewel het economisch niet zo aantrekkelijk is als organische groei, blijft het een belangrijk, zo niet essentieel, onderdeel van de groeistrategie van elke middelgrote of grote goudproducent.