Vanguard: Kijk goed naar Indiase belasting en ‘cash drag’ in ETF-portefeuilles

'De economische opmars van India biedt kansen, maar ETF-beleggers moeten rekening houden met belastingimplicaties die de uiteindelijke rendementen kunnen beïnvloeden,' zo stelt Vanguard.
Daarnaast blijft de vraag actueel of beleggers te veel cash aanhouden, waarbij korte obligatie-ETF’s een oplossing kunnen bieden om het rendement te verhogen zonder liquiditeitsrisico’s. “Het is essentieel dat beleggers hun huidige allocaties kritisch bekijken en waar nodig herzien”, stelt Wim van Zwol, Hoofd Nordics & Benelux bij Vanguard.
India in de schijnwerpers, maar let op de fiscale impact
'Met een bevolking van 1,43 miljard – waarmee India China inmiddels is gepasseerd als grootste land ter wereld qua bevolkingsomvang – en een groeiend bbp van 3550 miljard dollar eind 2023, wordt de Indiase markt steeds interessanter voor beleggers. Dit blijkt onder andere uit een recordaantal van 233 beursintroducties in 2024 en een toenemend gewicht van India in de diverse indexen,' constateert Van Zwol.
Toch is voorzichtigheid geboden, waarschuwt Van Zwol. “Beleggers moeten zich bewust zijn van India’s jaarlijkse vermogenswinstbelasting van 12,5%. Deze belasting wordt vaak onderschat en kan een aanzienlijke invloed hebben op nettorendementen. Bovendien worden deze belastingen dagelijks opgebouwd, ondanks dat ze pas bij verkoop van effecten worden geïnd.”
Van Zwol wijst hierbij op twee belangrijke aandachtspunten: “Ten eerste kunnen beleggers de prestaties van de Indiase markt mogelijk niet nauwkeurig volgen, omdat ETF’s de impact van de belastingen wel meenemen, terwijl indexen dat niet hoeven te doen. Ten tweede wordt de tracking error voor ETF’s van opkomende markten groter naarmate India een groter gewicht heeft in de betreffende index.”
'Dit neemt niet weg dat, gewapend met deze kennis, beleggers kunnen profiteren van één van de meest veelbelovende aandelenmarkten van dit moment,' stelt Van Zwol.
Herziening van cashpositie
Een andere trend in de ETF-markt dit kwartaal is de toename van wereldwijde cashposities, die zijn gestegen van 3600 miljard dollar in 2019 naar 6700 miljard dollar eind 2024. Toch blijft het relatieve aandeel van cash in beleggingsportefeuilles stabiel rond de 24%. In Nederland ligt de verhouding zelfs andersom en wordt maar liefst 76% in cash aangehouden. Wanneer echter rekening wordt gehouden met het Nederlandse collectieve pensioenvermogen, daalt dit naar ongeveer 8% (bron: statistieken DNB).
'Het aanhouden van cash kan helpen om volatiliteit te dempen en kapitaal te beschermen.' Maar met onzekere rentestanden is het volgens Van Zwol verstandig om de cashpositie kritisch te bekijken. “Beleggers met een grote cashpositie kunnen overwegen om hele korte obligatie-ETF’s in te zetten voor een iets hoger rendement zonder significant liquiditeitsverlies, om zo al te veel ‘cash drag’ te vermijden. Voor wie vooral toekomstige uitgaven wil financieren, kunnen juist aandelen of langlopende obligaties een passend alternatief zijn.”
De ETF biedt als instrument volgens Van Zwol de flexibiliteit en liquiditeit om in te spelen op veranderende marktomstandigheden zonder hoge transactiekosten. “Zorg er wel voor dat iedere cashpositie een duidelijk doel dient, en niet louter als veilige haven fungeert”, besluit Van Zwol.