State Street: Institutionele beleggers schakelen terug naar neutraal tijdens hectische zomer

State Street: Institutionele beleggers schakelen terug naar neutraal tijdens hectische zomer

Financiële markten algemeen
Koersgrafiek (04)

State Street Global Markets heeft de resultaten van de State Street Institutional Investor Indicators over juli bekendgemaakt. In de afgelopen maand steeg de State Street Risk Appetite Index lichtjes, terwijl de State Street Risk Holdings Indicators een toename in allocatie aan zowel aandelen als obligaties liet zien. Ondertussen kende de cash markt de grootste daling in posities sinds afgelopen november.

De State Street Risk Appetite Index licht naar 0,00. Dit kwam doordat de risk-off bias in juni langzaam verdween.

'De tegenstrijdige krachten van politiek risico, economische kerncijfers en hogere volatiliteit beginnen hun weerslag te krijgen op risicovolle markten en temperen het sentiment. Institutionele beleggers lieten zich het grootste deel van het jaar moeilijk verleiden om van de zijlijn af te stappen. Met een neutraal risicosentiment, vormt juli hierop geen uitzondering.

De komende maanden blijven de VS waarschijnlijk centraal staan, vanwege het politieke risico en de wereldwijde focus op het monetair beleid. De status van de dollar kreeg in de aanloop naar de verkiezingen al buitensporig veel aandacht. Op dit moment zetten matige arbeidsmarktgegevens druk op het rentebeleid. Investeerders grepen deze gebeurtenissen aan en maakten in juli van de gelegenheid gebruik om hun langdurig overwogen positie in de dollar af te bouwen. De tijd zal leren of de zwakte in de aandelenmarkten voldoende is voor terugkeer naar de US Dollar als veilige haven,' aldus Timothy Graf, Hoofd Macrostrategie voor EMEA bij State Street Global Markets.

De State Street Holdings Indicators blijkt dat de langetermijnallocatie aan aandelen met 37 basispunten steeg tot 53,6%. De allocaties aan vastrentende waarden stegen met een vergelijkbare hoeveelheid (43 basispunten) tot 27,9%, wat betekent dat de kasposities met 80 basispunten daalden tot 18,5%. Dit was de grootste daling van de cash-posities sinds afgelopen november.

'Na een scherpe stijging vorige maand, voelden institutionele beleggers zich deze maand wat meer op hun gemak om cash van de hand te doen. Desondanks hield de stijging van de allocatie aan vastrentende waarden en aandelen gelijke tred. Alles in beschouwing genomen onderstreept dit de nerveuze en neutrale houding,' voegt Graf toe.

De blik op Europa

Hoewel institutionele beleggers hun interesse in de Amerikaanse dollar beginnen te verliezen, komt dit automatisch niet ten goede aan de euro. Beleggers houden een grote onderweging aan – de meest uitgesproken van elke grote valuta – maar weigeren deze posities te herzien. Ook buitenlandse beleggers blijven aandelen in de eurozone verkopen.

De Bank of England heeft zich aangesloten bij de centrale banken die het monetair beleid verruimen, door vorige week voor het eerst sinds de coronapandemie de rente te verlagen. De afgelopen weken was de pond favoriet onder institutionele beleggers, maar deze kortetermijnstromen beginnen nu te keren. Wel geldt dat een zwakkere munt doorgaans beter is voor Britse aandelen en buitenlandse beleggers blijven dan ook kopen.