Vanguard: De drie belangrijkste trends in portfolio’s

Vanguard: De drie belangrijkste trends in portfolio’s

Asset Allocatie Vermogensbeheer
Asset allocatie (02)

Door de hogere rentes zijn beleggers meer gaan inzetten op cash, obligaties en groei. Dat blijkt uit een analyse van honderden portefeuilles van klanten door het Portfolio Analytics & Consulting (PA&C) team van vermogensbeheerder Vanguard. 

Een belangrijk thema de afgelopen twee jaar was de vlucht naar cash en cash-proxy’s. Soms kan het verstandig zijn om kapitaal tijdelijk te parkeren in geldmarktfondsen of op de spaarrekening, bijvoorbeeld als de rentes stijgen of in afwachting van een financieel plan. Maar cash kan beleggers soms ook in de weg zitten om hun doelen te behalen, zegt Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij Vanguard.

'Afgelopen jaar lag de inflatie veel hoger dan de spaarrente', legt Van Zwol uit. 'Sparen leverde dus een negatief reëel rendement op. Contanten konden niet alleen de inflatie en de gevolgen daarvan niet bijbenen, de gemiste kans kostte beleggers ook nog geld: de wereldwijde aandelenmarkten maakten vorig jaar immers een nominale stijging van bijna 16%¹ door. Beleggers die belegd bleven zijn dus beter af dan beleggers die op cash zijn overgestapt.'