Diverse asset managers: Staatsobligaties opkomende markten weer aantrekkelijk

Diverse asset managers: Staatsobligaties opkomende markten weer aantrekkelijk

EMD
Emerging Markets (02) EM Opkomende landen Azië

Vermogensbeheerders zijn positief over schuldpapier van opkomende markten, met name staatsobligaties uitgegeven in ‘harde’ valuta zoals de Amerikaanse dollar. De veerkracht die hun economieën nu tonen na een moeilijke periode maken de financieringsbehoefte beheersbaar.

Dat stellen Cathy Hepworth, Head of Emerging Markets Debt bij PGIM Fixed Income en Zouhoure Bousbih, Emerging countries strategist bij vermogensbeheerder Ostrum AM, onderdeel van Natixis Investment Managers.

Hepworth van PGIM Fixed Income zegt in een analyse: 'Alleen al met de huidige yields zijn de te behalen rendementen op staatsobligaties in harde valuta van opkomende markten al aantrekkelijk. Een lichte verkrapping van de spread kan het totale rendement zelfs in de dubbele cijfers brengen.' Tegen de achtergrond van afnemende inflatie, milde economische groei en de versoepeling van het monetaire beleid door de Federal Reserve, acht zij dat goed mogelijk.

Bousbih van Ostrum AM deelt die mening en stelt dat de veerkracht van opkomende markten geen toeval is. 'Na de grote crises, zoals die in Latijns-Amerika in de jaren tachtig en Azië in de jaren negentig, hebben opkomende landen hun monetaire en fiscale beleidskaders verbeterd om hun externe kwetsbaarheid te verminderen. Hun buitenlandse reserves zijn aanzienlijk toegenomen. Veel landen hebben ook een flexibel wisselkoersstelsel ingevoerd dat bijdraagt aan macro-economische stabiliteit. De structuur van hun overheidsschuld is ook verschoven naar schuld in lokale valuta, waardoor zowel buitenlandse als binnenlandse investeerders worden aangetrokken en ze minder afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal.'

Ook de geloofwaardigheid van centrale banken in opkomende markten is volgens Bousbih een belangrijk punt. 'Zo hadden in maart 2021, vóór de Fed, veel centrale banken in opkomende landen, vooral in Latijns-Amerika, hun beleidsrente al agressief verhoogd om de inflatie te bestrijden. Daar plukken ze nu de vruchten van wat positief is voor staatsobligaties.'

Hepworth ziet op regionaal niveau kansen in Centraal-Europa, Latijns-Amerika en Azië. 'Zelfs landen die in gebreke blijven, zoals Zambia, Ghana en Sri Lanka, worden gestimuleerd om te herstructureren. Dit kan helpen om de schulddynamiek duurzaam te maken en op termijn vers kapitaal binnen te brengen om de economieën te helpen groeien. Het rendement na herstructurering kan ook positief zijn voor investeerders.'