Fidelity: Schuld uit opkomende markten is populair om deze drie redenen

Fidelity: Schuld uit opkomende markten is populair om deze drie redenen

EMD
Emerging Markets (02) EM Opkomende landen Azië

Wie nog twijfelde of beleggers in 2024 massaal naar obligaties zullen bewegen, hoeft volgens Fidelity alleen maar te kijken naar de schulduitgifte van de eerste twee maanden van dit jaar. De grafiek van de week van de vermogensbeheerder laat zien dat overheden van opkomende markten de grootste schulduitgaven (56 miljard dollar) deden vergeleken met diezelfde maanden in de afgelopen twintig jaar.

Fidelity signaleert drie trends. Hoewel EM-fondsen tegelijk met de uitgifte een uitstroom zagen, wisten landen als Ivoorkust, Kenia en Montenegro dit jaar succesvol staatsobligaties te verstrekken – iets wat ze vorig jaar niet lukte. Daarnaast vluchten beleggers door verkrappende spreads uit investment grade segmenten van ontwikkelde markten, en richten ze zich om die reden meer op schuld uit opkomende markten. Als laatste kiezen Oost-Europese en Midden-Oosterse beleggers er steeds meer voor om hun geld lokaal in te zetten om zo hun vastrentende beleggingen te diversifiëren. 

De vraag naar zowel staats- als bedrijfsobligaties van opkomende markten lijkt dus niet snel te minderen. De Fed kan daar nog een schepje bovenop doen door duidelijk aan te geven wanneer ze doorzet met renteverlagingen; als het rendement op cash afneemt worden EM-obligaties nog aantrekkelijker.

12032024 Fidelity