Bob Homan: De aandeelhouder wint

Bob Homan: De aandeelhouder wint

Kunstmatige intelligentie Technologie
Bob Homan (Cor Salverius Fotografie) 980x600

Door Bob Homan, Hoofd ING Investment Office

De aandeelhouder wint. Die profiteert namelijk het meeste van door AI aangezwengelde arbeidsproductiviteit.

Dankzij voornamelijk AI-gerelateerde aandelen blijven beurzen nieuwe records neerzetten. Het zijn nu vooral de aandelen van bedrijven in de toeleveringsketen die profiteren. Een groot deel van de zaligmakende AI-toepassingen moet namelijk nog komen. Wie wat precies gaat doen is onduidelijk. Maar dát AI de toekomstige arbeidsproductiviteit een flinke boost gaat geven, daar zijn de meeste economen en strategen het wel over eens.

Toch ben ik bang dat dit slechts ten dele waar is. Inderdaad, de productiviteit van bedrijven die AI omarmen zal fors gaan toenemen, zodat ze voor hetzelfde werk met minder mensen toe kunnen. Dit zal een verlies aan arbeidsplaatsen betekenen, maar leidt niet automatisch tot een verbetering van de arbeidsproductiviteit.

Dat zit zo: ik verwacht dat veel mensen die op deze manier hun baan verliezen, werk zullen vinden in andere sectoren. In een eerdere column schreef ik al over de aandachtseconomie: beroepen zoals coach, in alle soorten en maten, of banen in de gezondheidszorg. Prima banen, maar laag scorend op enige meetbare vorm van productiviteit, laat staan op productiviteitsverbetering.

Dit zou betekenen dat de totale productiviteit in de samenleving minder stijgt dan bij de bedrijven die echt met AI aan de slag gaan. Hoogstwaarschijnlijk zijn dit allereerst de grote bedrijven, waarvan een flink deel beursgenoteerd is. Ze kunnen hun AI-voordeel pakken en daarmee hun winstgevendheid opkrikken. Dit kan diverse redenen hebben, maar productiviteitsstijging is een belangrijk onderdeel van de winstgroei van bedrijven. Deze groei is sowieso al wat sterker dan de nominale groei van de totale economie. En met het aanzwengelende effect van de verwachte AI-productiviteitssprong zou dit nog wel eens wat groter kunnen zijn.

En dat maakt de aandeelhouder de echte winnaar van deze AI-ontwikkeling: extra winstgroei is gunstig voor aandelenbeleggingen op de lange termijn. Tegelijkertijd zou je kunnen zeggen dat door de groei van de aandachtseconomie de impact van AI op de totale economische groei kleiner is dan die zou kunnen zijn. Dat betekent ook dat rentes minder opgedreven zullen worden. Want op de langere termijn wordt de rentevoet voor een belangrijk deel gedreven door economische groei. Nog een reden waarom AI-aandelen op de lange termijn relatief aantrekkelijker zijn dan obligaties.