Ebury: Dollar lijdt onder zwak arbeidsmarktrapport VS

Ebury: Dollar lijdt onder zwak arbeidsmarktrapport VS

Verenigde Staten Dollar Arbeidsmarkt
Dollar.jpg

De belangrijkste centrale banken ter wereld komen steeds dichter bij het verlagen van de rentevoeten, terwijl de strijd tegen de inflatie gestaag vooruit gaat.

De ECB hintte op een verlaging in juni en sloot een stap in april niet volledig uit. Een enigszins zwakke arbeidsmarktanalyse uit de VS versterkte het argument voor een vergelijkbare planning bij de Federal Reserve. In het VK zal de aanhoudend hoge inflatie waarschijnlijk leiden tot uitgestelde renteverlagingen door de Bank of England.

De valutaprestatie van vorige week weerspiegelde deze ontwikkelingen: de dollar zakte tegenover elke G10-valuta en het pond sterling presteerde beter dan de euro. De Japanse yen was echter de grote winnaar van de week, met een flinke stijging door hints dat de Bank of Japan de rente mogelijk al deze maand gaat verhogen.

Deze week is bepalend voor het idee dat de inflatie beheersbaar is en dat de centrale banken klaarstaan om de rente te verlagen. We verwachten dinsdag het belangrijke CPI-inflatierapport voor de VS van februari. De kern van de zaak zal de maandelijkse subindex zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen zijn.

De eurozone verwacht een rustige week qua economische data. Voor het VK zijn er belangrijke cijfers met de arbeidsmarktgegevens van februari op dinsdag en de maandelijkse BBP-cijfers van januari op woensdag, wat kan leiden tot een beweeglijke week voor het pond sterling.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Het ECB-overleg wekte bij de markten sterk de indruk dat er binnenkort renteverlagingen zitten aan te komen, niet bij de volgende vergadering in april, maar wel degene daarna in juni. Recent economisch nieuws geeft enige positieve signalen, wat een latere verlaging ondersteunt: de PMI-indexen zijn hoger dan de laagste punten, hoewel ze nog steeds stagneren.

Frankrijk, Spanje en Italië doen het, dankzij sterke toeristische ontvangsten, vooral van Amerikaanse bezoekers, beter dan verwacht, en dat compenseert voor de erg zwakke Duitse maakindustrie. Toch bestaat er een groot verschil in economische prestaties over de Atlantische Oceaan, en we denken dat de rally van de euro mogelijk geen lang leven beschoren is.

Dollar

Het arbeidsmarktrapport was enigszins aan de zwakke kant. Hoewel de jobcreatie sterk bleef, is de werkloosheid gestegen (tot nog steeds erg lage niveaus) en belangrijker nog, de maandelijkse loonstijgingen vielen tegen, waardoor het driemaandelijkse gemiddelde net onder de 4% op jaarbasis uitkwam.

Dit rapport bevestigt de visie van de Fed dat de trend van disinflatie aanhoudt, de economie niet opnieuw oververhit raakt en dat enige monetaire verstrakking teruggedraaid kan worden, waarschijnlijk beginnend in juni. Hoewel de dollar daardoor te lijden had, waren de bewegingen bescheiden, aangezien de renteverschillen met de rest van de G10-landen niet veel veranderden – ook in elke grote economie, behalve Japan, wordt centrale bankverruiming verwacht.

Pond

De voorjaarsbegroting zorgde niet voor verrassingen op de markten, aangezien de belastingstimulansen bescheiden waren en grotendeels al waren verwerkt in de prijzen. Belangrijker zijn de arbeidsgegevens en het maandelijkse BBP-cijfer die deze week bekend zullen worden gemaakt.

De arbeidsmarkt zal waarschijnlijk volledige werkgelegenheid blijven tonen met loonstijgingen boven de 6%, terwijl verwacht wordt dat de economie in januari weer is gegroeid. Dit zijn belangrijke gegevens voor de bijeenkomst van de Bank of England volgende week. Zoals de zaken er nu voorstaan, verwachten de markten niet dat er volledige kans is op een renteverlaging tot augustus, een relatief voorzichtige houding die het Britse pond stevig ondersteunt.