Principal AM: 2024 wordt een jaar voor actief beheer

Principal AM: 2024 wordt een jaar voor actief beheer

Asset Allocatie Vooruitzichten
ETF (01) actief passief

De sterkte van de Magnificent 7-aandelen heeft een ongeëvenaarde hoeveelheid topzwaarte op de markt gecreëerd, wat passieve beleggers in 2023 geen windeieren gelegd heeft.

In tijden van overmatige marktconcentratie is diversificatie echter van oudsher belangrijker gebleken en de combinatie van een zachte economische landing en renteverlagingen zal waarschijnlijk een situatie doen ontstaan waarin ook bij andere hoogwaardige bedrijven aantrekkelijke prestaties te zien zijn, wat de weg zou vrijmaken voor potentiële outperformance door actieve beleggers in 2024.

Slechts één beleggingsbeslissing was van belang in 2023: Magnificent 7-aandelen bezitten. Dat maakte het een uitdagend jaar voor actieve beheerders omdat diversificatie het beleggingsrendement drukte. Hoewel de grote technologienamen de marktprestaties blijven stimuleren, zal dit jaar waarschijnlijk een uitbreiding van de marktbreedte te zien zijn, met de langverwachte outperformance door actieve beleggers als gevolg.

De prestaties van de Magnificent 7 hebben een mate van topzwaarte op de markt gecreëerd die nog nooit eerder is vertoond. Eind 2023 waren die zeven aandelen goed voor maar liefst 47% van de Russell 1000 Growth Index! Hoewel passieve beleggers behoorlijk van deze hyperconcentratie in Amerikaanse aandelen hebben kunnen profiteren, wijst de geschiedenis uit dat diversificatie nog belangrijker wordt in tijden van overmatige marktconcentratie. De laatste keer dat de Russell 1000-index hypergeconcentreerd werd, bleek het uiteindelijke uiteenvallen van die concentratie een uitgelezen moment voor actief beheer, met outperformance bij 93% van de large-cap groeistrategieën tussen juni 2000 en maart 2008.

De sterke balanskenmerken en stabiele concurrentiepositie van de Magnificent 7 houden in dat een aanzienlijke correctie onwaarschijnlijk is. Maar dit jaar zal de combinatie van een zachte economische landing en renteverlagingen waarschijnlijk een situatie mogelijk maken waarin ook bij andere hoogwaardige ondernemingen aantrekkelijke prestaties te zien zijn, met name die met aantrekkelijke waarderingen. Er zijn betere tijden op komst voor actieve beleggers die de waarde van diversificatie nog niet zijn vergeten en in de huidige omgeving de contouren van een gunstige uitgangspositie herkennen voor potentiële toekomstige outperformance door een bredere groep bedrijven.