ABP: In 2023 €30 miljard belegd in impact

ABP: In 2023 €30 miljard belegd in impact

Pensioenfondsen
Biodiversiteit duurzaam (Pixabay, Marjonhorn).jpg

ABP wil in 2030 €30 miljard aan investeringen die dubbel renderen: financieel én op maatschappelijke thema’s als klimaat en biodiversiteitsoplossingen.

Pensioenfonds ABP maakte vandaag bekend dat het in 2030 €30 miljard aan investeringen wil hebben die dubbel renderen: financieel én op maatschappelijke thema’s als klimaat en biodiversiteitsoplossingen. Het fonds wil €10 miljard van deze impactbeleggingen in Nederland realiseren, vooral in betaalbare woningen, duurzame energie en innovatie. Daarnaast maakt het fonds een nieuwe selectie van bedrijven waar het in wil beleggen. Zo wil het de risico’s voor de beleggingsportefeuille beter beheersen om deelnemers te voorzien van een goed pensioen in een leefbare wereld.

‘ABP ziet klimaat en biodiversiteit als de belangrijkste thema’s waarop de samenleving en de economie veranderen. Dit zorgt voor risico’s en kansen in de beleggingsportefeuille,’ aldus het pensioenfonds. ‘Daarnaast zijn het respecteren van mensenrechten en goed bestuur belangrijke thema’s voor het fonds. In het nieuwe beleggingsbeleid stelt ABP doelen en scherpt het criteria aan op deze thema’s in de beleggingsportefeuille in het licht van internationale verdragen, zoals het klimaatakkoord van Parijs en het biodiversiteitsakkoord van Kunming-Montreal. Dat doet ABP onder meer via aangescherpt engagement- en stembeleid, door impactbeleggen en door scherpere keuzes in de aandelenportefeuille.’

In de ABP aandelenportefeuille belegt ABP niet meer in elk bedrijf. ’Bedrijven waarbij schade aan het klimaat of biodiversiteit onlosmakelijk verbonden is aan hun bedrijfsactiviteiten en waarbij geen realistisch perspectief op verbetering is, passen niet binnen de aandelenportefeuille.’ De criteria worden stapsgewijs ingevoerd. Er geldt een strenge definitie voor deze impactbeleggingen. ‘Ze moeten een passend financieel rendement combineren met een meetbare bijdrage aan positieve sociale- en milieu-impact. Voorbeelden van impactbeleggingen zijn investeringen in nieuwe betaalbare woningen en projecten voor betaalbare en duurzame energie.’ Zo moet in 2030 in totaal €30 miljard aan impactbeleggingen in portefeuille zijn, met minimaal €10 miljard in klimaatoplossingen en minimaal €1 miljard in biodiversiteitsoplossingen. Minstens €10 miljard van de impactbeleggingen moeten in Nederland gerealiseerd worden.