MFS: Beleggers zien gevolgen van ‘geen landing’ niet zitten

MFS: Beleggers zien gevolgen van ‘geen landing’ niet zitten

Recessie (dreiging)
Koersgrafiek (10) koers pijl omlaag daling crisis.jpg

Een harde landing, een zachte landing, of helemaal geen landing? Die vraag houdt de gemoederen in de VS bezig. 'Helemaal geen landing klinkt ideaal, maar toch zijn er veel risico’s en problemen aan verbonden,' zegt Benoit Anne, Beleggingsstrateeg bij MFS.

Wanneer er helemaal geen landing plaatsvindt, kan de economie oververhit raken, komt er weer druk te staan op de binnenlandse vraag en laait de inflatie weer op. Dit willen beleggers overal ter wereld koste wat het kost vermijden. Het kan er namelijk toe leiden dat de renteverlagingen van centrale banken afgeblazen worden of dat ze, erger nog, hun huidige beleid voortzetten. Hierdoor komen de meer riskante beleggingen onder druk te staan. 

Anne waarschuwt dan ook dat het geen landing-scenario serieus genomen moet worden. Hij acht de kans op zo’n afloop voor de Amerikaanse economie momenteel groter dan de kans op een recessie. De bbp-cijfers van de Fed in New York en Atlanta zijn de pijlers onder deze mening, maar niet alle groei-indicatoren wijzen op een dreigende oververhitting. De risico-indicator van MFS duidt daar ook op. Dit kan betekenen dat een zachte landing er nog wel in zit. Dat zou mooi nieuws zijn voor de markten, concludeert Anne.