MFS: Optimisme van beleggers vol tegenstrijdigheden

MFS: Optimisme van beleggers vol tegenstrijdigheden

Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (10) aan het roer.jpg

De financiële markten zijn het jaar enthousiast begonnen. Beleggers denken dat de inflatie zal afnemen, dat de rente daalt en dat bedrijfswinsten stijgen. Maar dat, zo stelt beleggingsstrateeg Rob Almeida van vermogensbeheerder MFS, is nogal tegenstrijdig.

'Als we kijken naar de aandelenkoersen en luisteren naar de verwachtingen van analisten dan gaan zij ervan uit dat de winstmarges en bedrijfsresultaten in 2024 met meer dan 10% zullen toenemen. Dat is veel, ongeacht het economische klimaat dat heerst. Deze prognoses kunnen alleen bewaarheid worden als er geen een recessie komt en als de omzetgroei van bedrijven ruim boven het gemiddelde sinds 2008', aldus Almeida.

De verwachtingen zijn nogal rooskleurig. 'Terwijl aandelenbeleggers ervan van uitgaan dat dat bedrijven prijsverhogingen kunnen doorvoeren, verwachten obligatiebeleggers dat de inflatie rond de 2% uitkomt en dat centrale banken de rentes gaan verlagen. De verwachtingen zijn tegenstrijdig.'

Maar als de prijzen van goederen en diensten dalen en de inflatie uitkomt op de doelstelling van centrale banken, kunnen bedrijven dan nog voldoen aan de verwachtingen dat de winsten met meer dan 10% zullen stijgen? En zullen centrale banken de rente wel verlagen als het tekort aan arbeidskrachten doorzet en er geen recessie komt? Almeida: 'Misschien. Maar als dat niet zo is, bewegen de koersen mee en worden de verwachtingen bijgesteld.'