abrdn: Chinese draak heeft genoeg redenen om vuur te spuwen

abrdn: Chinese draak heeft genoeg redenen om vuur te spuwen

China
China (8)

De draak in de Chinese dierenriem staat voor kracht, wijsheid, geluk en voorspoed. Veel beleggers hopen dat het Jaar van de Draak vanaf 10 februari ook betere rendementen brengt op de Chinese aandelenmarkt. Nicholas Yeo, hoofd van het China/Hong Kong aandelenteam en Elizabeth Kwik, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder abrdn, zien genoeg redenen voor optimisme.

Het afgelopen jaar was China een van de slechtst presterende grote markten ter wereld. Het beleggersvertrouwen zakte naar een dieptepunt. Buitenlandse beleggers trokken kapitaal weg op zoek naar betere rendementen in het buitenland terwijl binnenlandse beleggers, die 90% van de markt uitmaken, snelle winsten nastreefden via 'populaire thema's', met name rond kunstmatige intelligentie en hervormingen van staatsbedrijven.

Beleggers hebben gegronde redenen voor bezorgdheid, bijvoorbeeld over de schuldniveaus bij veel vastgoedontwikkelaars. Toch is er een discrepantie in het marktsentiment. China is momenteel een van de goedkoopste grote aandelenmarkten ter wereld. Aan de andere kant krijgt de economie weer meer voet aan de grond. Zowel de consumptie- als de productie-indicatoren lieten tegen het einde van 2023 verbetering zien. Meer recentelijk registreerden de Caixin-gegevens over de fabrieksactiviteit in de verwerkende industrie de derde opeenvolgende maand van groei (PMI >50).

Opwaartse trend

Natuurlijk is een lage waardering alleen niet genoeg voor een duurzaam herstel van de aandelenmarkt. Winstgroei is cruciaal. De afgelopen drie jaar hebben Chinese bedrijven voor flinke uitdagingen gestaan. Toch hebben veel namen van hoge kwaliteit veerkrachtige winsten geboekt. De aandelenkoers van Aier Eye Hospital daalde bijvoorbeeld met 34% in 2023, maar de verwachte omzet en aangepaste WPA voor 2024 vertonen een opwaartse trend. We verwachten dit jaar nog steeds een hoge eencijferige winstgroei voor de totale markt, nu de voordelen van de monetaire en budgettaire stimuli voelbaar worden.

Tot nu toe hebben consumenten het tempo van het economische herstel bepaald. Een eventuele versnelling of vertraging hangt af van hoe ze hun inkomen zien evolueren in 2024. De voorraden worden momenteel hersteld, zij het met wat horten en stoten, wat bedrijven ertoe kan aanzetten meer mensen aan te nemen of bestaande werknemers een betere compensatie te bieden. De detailhandelsverkopen zijn ook maand na maand gestegen en de markt verwacht dat de consumptie dit jaar zal aantrekken.

Het lijkt dat de overheid terughoudend is geweest met maatregelen om de consumptie te stimuleren, toch heeft ze meer dan 70 kleinschaligere ingrepen gedaan met aanzienlijke cumulatieve effecten. Indien nodig heeft de overheid nog ruimte om extra stimulansen te geven. abrdn verwacht dat die aanhoudende of toenemende steun het vertrouwen herstelt en de bedrijvigheid ondersteunt.

Vastgoed

Voor het vertrouwen in de bredere economie is een stabilisatie van de vastgoedmarkt van cruciaal belang. Als de huizenprijzen stijgen, kunnen consumenten meer uitgeven van hun recordhoge spaargeld dat ze tijdens de pandemie hebben opgebouwd. Maatregelen zoals het makkelijker verkrijgen van een hypotheek vinden nog steeds hun weg door de sector.

China heeft ook een groot stadsvernieuwingsplan gelanceerd, vergelijkbaar met de herontwikkeling van sloppenwijken in 2016 en 2017. Kort gezegd is de overheid van plan om huiseigenaren te compenseren als ze hun huis verlaten voor renovatie. Andere belangrijke beleidsstappen werden pas in december genomen, zoals de verlaging van de aanbetalingsratio in Tier 1-steden. Tot nu toe hebben deze maatregelen een marginaal effect gehad op de sector, maar de verwachting is dat er een ommekeer komt. Er is nog steeds een enorme inhaalvraag naar huizen, vooral in de grotere steden.

Over het algemeen is abrdn optimistisch dat de Chinese consumenten hun spaargeld gaan spenderen. Als bottom-up stockpicker ziet de vermogensbeheerder vijf sectoren die goede kansen bieden:

  • Luxe: Een groeiend aantal consumenten uit de middenklasse blijft investeren in cosmetica, reizen, eten en drinken.
  • Digitaal: abrdn ziet een mooie toekomst voor spelers in e-commerce, cyberbeveiliging en datacenters die clouddiensten ondersteunen.
  • Groen: China zit aan het stuur als het gaat om investeringen in hernieuwbare energie, batterijen, elektrische voertuigen, aanverwante infrastructuur en milieubeheer.
  • Gezondheid: Het groeiende aantal babyboomers stuwt de vraag naar producten en diensten in de gezondheidszorg.
  • Vermogen: abrdn verwacht een structurele groei van consumentenfinanciering en een toenemende assetallocatie naar kapitaalmarkten, te midden van een krimpende vastgoedsector.