Scalable Capital: Focus op langetermijnbeleggen groeit in Europa

Scalable Capital: Focus op langetermijnbeleggen groeit in Europa

Langetermijn beleggen
Outlook vooruitzicht (02)

Scalable Capital analyseerde de beleggingsvoorkeuren van haar 600.000 klanten in zes Europese landen. Dat onderzoek laat onder meer zien dat beleggen voor de lange termijn toeneemt in Europa, waarbij een meerderheid van Scalable's klanten belegt via beleggingsplannen, onder meer met het oog op hun pensioen.

Bijna 40% van de totale investering in beleggingsplannen, is van mensen tussen de 25 en 34 jaar oud. Met name onder GenZ en vrouwen blijft investeren op basis van ESG-criteria (milieu, maatschappij en governance) in populariteit groeien. In totaal kiest bijna een derde van de klanten van Scalable Capital voor beleggen op basis van ESG-criteria. ETF's zijn duidelijk favoriet: 67% van de 600.000 Europese klanten van Scalable's klanten kiest voor deze kostenefficiënte, op de beurs verhandelde beleggingsfondsen die indices volgen zoals de MSCI World.

Marc Braun, Algemeen Directeur van Scalable Capital in Nederland: 'Een meerderheid van onze klanten focust op lange termijn beleggen met beleggingsplannen. Wereldwijde ETF's blijven de meest populaire keuze. We zien meer diversificatie, waaronder een toename van beleggingen met hogere rentetarieven, om risico's te verminderen. Hoe jonger de klanten, hoe verantwoordelijker zij beleggen.'

Bijna de helft van de klanten van Scalable belegt regelmatig en onder vrouwelijke beleggers ligt dat percentage zelfs hoger. Gemiddeld hebben klanten bijna vier beleggingsplannen en zij investeren ongeveer 450 euro per maand.

Aandeel vrouwen groeit aanzienlijk

Verantwoord beleggen neemt toe onder jongeren en vrouwen. Analyses van het beleggingsgedrag in het omvangrijke klantenbestand van Scalable Capital tonen aan dat investeringen op basis van ESG-criteria vooral veel voorkomen in de portefeuilles van GenZ en vrouwen. Wat het totale aantal klanten betreft, groeit het aandeel vrouwen in alle leeftijdsgroepen, maar het sterkst bij GenZ. Braun: 'Het aandeel vrouwen is nu een kwart van onze klanten, tegen zeven procent bij de lancering van de broker in 2020.'

Meest populaire activaklasse: ETF's

De analyse van Scalable Capital toont aan dat meer dan twee derde van de gebruikers belegt in ETF's: kostenefficiënte, op de beurs verhandelde beleggingsfondsen die indices volgen zoals de MSCI World. Daarmee zijn ETF's veruit de meest populaire activaklasse bij Scalable. In Nederland is dit met 67% zelfs hoger.

In alle zes landen waarin de onderneming actief is, nemen aandelen de tweede plaats in, naast ETF's - en onder alle leeftijdsgroepen. Met name jongere klanten geven de voorkeur aan ETF's: de jongsten (18 tot 34 jaar) hebben bijna driekwart (73%) van hun activa belegd in ETF's.

Energie en klimaatverandering

Waar het gaat om beleggen in thematische ETF's zijn fondsen in de sectoren schone energie en klimaatverandering het meest populair. Van alle leeftijdsgroepen geeft GenZ de voorkeur aan deze thema's. Bijna een derde van de klanten heeft ESG-beleggingen. In de eerste helft van 2023 vertegenwoordigden de portefeuilles Scalable Capital bijna één procent van de totale netto-instroom in ESG-producten wereldwijd, inclusief investeringen van grote verzekeraars, fondsen en andere professionele beleggers.