UBS AM: Kansen voor vastgoedbeleggers in 2024

UBS AM: Kansen voor vastgoedbeleggers in 2024

Vastgoed Vooruitzichten
Vastgoedprijzen-hypotheken-980x600.jpg

Nu de markten uitgaan van desinflatie en een piek in de beleidsrentes, kan dat zorgen voor betere marktomstandigheden voor vastgoed in 2024. Dat verwacht Fergus Hicks, Real Estate Strategist bij vermogensbeheerder UBS Asset Management.

'Als we terugkijken naar onze voorspellingen voor 2023, waren we redelijk realistisch. Onze sombere voorspelling dat de waarderingen voor vastgoed wereldwijd het dieptepunt zouden bereiken in de tweede helft van het jaar of later, is waarheidsgetrouw gebleken. Het grootste deel van de correctie heeft eind 2023 plaatsgevonden, maar de bodem van de waarderingen zullen we wellicht pas in 2024 bereiken.

De renteverhogingen hebben tot minder transacties geleid op de vastgoedmarkten en tot onzekerheid over de waarderingen. We denken dat er meer onrust zal zijn, met name op de kantoormarkten, omdat slecht presterende gebouwen niet in staat zullen zijn om te herfinancieren, wat kan resulteren in wanbetalingen en de verkoop van probleemactiva.

Momenteel zijn de wanbetalingspercentages laag, maar ze stijgen naarmate grote huurcontracten aflopen en hypotheken vervallen. Dit biedt mogelijkheden voor investeerders om toegang te krijgen tot activa tegen aantrekkelijke en gereduceerde prijzen. De vraag is echter of er genoeg kopers zullen zijn voor deze panden.

Daarnaast wordt het moeilijker om bestaande schulden te herfinancieren en nieuwe schulden aan te gaan. Beleggers kunnen op de private markt springen om kapitaal te verschaffen tegen gunstige voorwaarden en met aantrekkelijke rendementen.

Bovendien kunnen ze profiteren van een lucratieve herfinanciering van schulden die naar verwachting de komende jaren zullen aflopen in een klimaat met hogere rentes. Schuld gedekt door vastgoed voor overbruggingsleningen of leningen om vastgoedontwikkeling te financieren, kunnen in sommige gevallen een rendement van 10 procent of meer opleveren.'