Invesco: Een rondje Azië – status quo goed voor aandelen Taiwan

Invesco: Een rondje Azië – status quo goed voor aandelen Taiwan

Opkomende markten Azië
Azië (02)

Het was een bewogen week op de Aziatische markten: de verkiezingen in Taiwan, een record voor Japanse aandelen en teleurstellende Chinese consumenten- en prijsdata.

Kristina Hooper, Hoofdstrateeg bij Invesco legt in haar wekelijkse commentaar uit dat er voor zowel Taiwanese, Japanse, als de Chinese aandelen wat te zeggen valt, al is het om verschillende redenen.

Verkiezingsuitslag kan spanning tussen Taiwan en China temperen

Lai Ching-te, ook wel bekend als William Lai, is afgelopen week verkozen tot president van Taiwan. Toch verloor zijn Democratic Progressive Party (DPP) het momentum dat ze in 2016 en 2020 hadden. De partij heeft geen meerderheid meer en daarmee is er een verdeelder parlement op het gebied van onafhankelijkheid.

Volgens Hooper kan deze verkiezingsuitslag de betrekkingen tussen Taiwan en China terugbrengen naar de ‘status quo’. Wat op zijn beurt de betrekkingen tussen China en de VS kan stabiliseren en kalmeren. Ook voor de markten is een status quo wenselijk.

Hooper verwacht daarom dat de politieke risicopremie op Taiwanese activa zal afnemen naarmate de belangstelling van beleggers verschuift naar fundamentals. Vooral de technologiesector in Taiwan profiteert van de toegenomen export van AI-gerelateerde producten.

Verbeterde marktomstandigheden brengen Japan naar nieuw record

Op 15 januari bereikte de Nikkei 225 Index 36.008,23 Japanse yen, het hoogste niveau in 34 jaar. Japanse aandelen worden gedreven door de vertraagde groei en inflatie op de Amerikaanse markt. Afwaardering van de yen tegenover de dollar heeft met name het vertrouwen bij Japanse productiebedrijven vergroot.

De verwachting dat de Japanse economie een structurele verandering doormaakt, stut de aandelenprijzen. Beleidsmakers lijken namelijk te slagen in het creëren van stevige economische groei en gezonde inflatie. Hooper verwacht dan ook dat de Bank of Japan langzaam beweegt naar een beleidsnormalisering om de reflatie niet in de weg te zitten.

Zorgen over Chinese deflatie

Hooper zag deze week teleurstellende cijfers over consumenten- en producentenprijzen in China. De prijsdalingen waren in december niet zo sterk als daarvoor, maar er ontstaat bezorgdheid over het feit dat de Chinese economie in een deflatoire cyclus terechtkomt.

De bedrijfsinkomsten in China lijken te verzwakken en de omzetverwachtingen voor dit jaar worden naar beneden bijgesteld. Volgens Hooper heeft dit toch een positieve implicatie: Het kan aanzetten tot verdergaande en aanzienlijke beleidsstimulansen, die een krachtige katalysator kunnen zijn voor Chinese activa.