BlackRock: Instroom in ETF’s was in 2023 op één na hoogste ooit

BlackRock: Instroom in ETF’s was in 2023 op één na hoogste ooit

ETF's
ETF (01) actief passief

De instroom in de wereldwijde ETF-markt bereikte in 2023 het op één na hoogste niveau ooit met een totaalbedrag van $ 965,4 miljard. De stijging kwam door zowel grote toenames in aandelen-ETF’s als obligatie-ETF’s, terwijl grondstoffen-ETF’s voor het derde opeenvolgende jaar een daling kende. Het record voor de jaarlijkse instroom staat op $ 1300 miljard en was in 2021.

De instroom in obligaties kwam uit op een nieuw record van $ 331,9 miljard. Er was niet een specifiek segment binnen de fixed income ETF’s die de stijging veroorzaakte. Rates-ETF’s zorgde voor 51% van de instroom, maar Investment Grade obligatie-ETF’s in de EMEA-regio boekte ook nieuwe records en obligatie-ETF’s uit de opkomende landen wisten de uitstroom van $ 8 miljard in 2022 om te buigen naar een instroom van $ 9,6 miljard.

Aandelen-ETF’s boekten de op één na hoogste instroom ooit met $ 640,3 miljard. Europese aandelen wisten het jaar af te sluiten met $ 7,7 miljard aan nieuw kapitaal ondanks zeven maanden van uitstroom. Dit kwam met name doordat er in december flink werd gekocht. December was ook een goede maand voor aandelen-ETF’s uit opkomende markten die met een plus van $ 22,3 miljard de hoogste instroom sinds januari 2022 boekten. Amerikaanse aandelen-ETF’s bleven onverminderd populair. In december stroomde er liefst 97,2 miljard naar dit segment, een nieuw maandrecord.

Grondstoffen ETF’s hadden het weer moeilijk met een totale uitstroom van $ 15,4 miljard. De grootste verkoop in 2023 was in goud met een uitstroom van $ 13,5 miljard. Slechts één keer eerder was er een grotere uitstroom in deze grondstof. Zilver boekte een uitstroom van $ 1 miljard.