Invesco: Invloed geopolitiek op goudprijs in 2024

Invesco: Invloed geopolitiek op goudprijs in 2024

Goud
goud.jpg

Volgens Invesco hebben geopolitieke factoren momenteel een wat minder grote impact op de goudprijs. Toch zouden de huidige spanningen in het Midden-Oosten en de vele verkiezingen in 2024 van invloed kunnen zijn op de vraag naar goud.

In het vierde kwartaal van 2023 steeg de goudprijs met 11,6% en dat leverde een gemiddelde stijging van 13,1% op voor het edelmetaal in 2023. 

Begin december tikte de goudprijs een recordhoogte aan met $2.135. Dat kwam vooral door de speculatie over een versoepeling van het Fed beleid. Toch eindigde goud de maand op $2.063 wat een maand-op-maand stijging van 1,3% betekende. De sterke Amerikaanse economie lijkt de belangrijkste drijfveer voor de populariteit. Ook de door de markt ingeprijsde renteverlagingen in maart 2024 en de daarmee verzwakkende dollar stuwen de vraag.

De reële rente bleef gedurende december dalen tot 1,71%, 41 basispunten lager maand-op-maand. Lagere reële rendementen zijn een fundamentele steun voor de goudprijs, omdat de verwachtingen van een tragere economie een stimulans zijn voor de gepercipieerde ‘veilige haven’. Desondanks zag Invesco een daling van goud in ETFs.