Invesco: Centrale banken op weg naar renteverlagingen in de eerste helft van 2024

Invesco: Centrale banken op weg naar renteverlagingen in de eerste helft van 2024

Rente Centrale bank
Rente

De centrale banken van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone hebben de afgelopen week heel verschillende boodschappen afgegeven aan de financiële markten, maar uiteindelijk zijn ze volgens de hoofdstrateeg van Invesco, Kristina Hooper, allemaal op weg naar dezelfde bestemming: renteverlagingen in de eerste helft van 2024.

De Europese Centrale Bank en de Bank of England houden vooralsnog vast aan een hawkish opstelling terwijl uit de uitspraken van voorzitter Powell duidelijk bleek dat de Fed de rente deze cyclus hoogstwaarschijnlijk niet meer zal verhogen.

In haar marktcommentaar schrijft Hooper: “Alle centrale banken zijn als bussen die dezelfde richting op rijden. Zij rijden niet allemaal even hard en zijn ook niet allemaal op hetzelfde moment vertrokken. De ene bus rijdt op een winderige of hobbelige weg en sommige buschauffeurs communiceren wat veel met de passagiers.”

De strateeg heeft geen twijfel over waar de busreis zal eindigen: “Uiteindelijk zijn ze allemaal op weg naar dezelfde bestemming: de desinflatie zal doorgaan, de renteverhogingen zijn voorbij en ze beginnen in de eerste helft van 2024 allemaal met renteverlagingen.”

Dit betekent volgens Hooper niet dat dit nu duidelijkheid schept over het monetaire beleid. “Er volgen nog perioden van onzekerheid over het beleid en dat kan voor grote onrust zorgen voor yields en voor verschillende beleggingssegmenten.”