San Lie: Mijn stem gaat naar de natuur en naar onze pensioenfondsen

San Lie: Mijn stem gaat naar de natuur en naar onze pensioenfondsen

Pensioenfondsen Politiek ESG
San Lie-ASN Bank-980x600.jpg

Door San Lie, Directeur van ASN Impact Investors

Morgen gaan de stembussen weer open en ik ben benieuwd naar de uitslag van deze Tweede Kamerverkiezingen. De afgelopen weken hebben de lijsttrekkers weer even met een gestrekt been hun punten kunnen maken. Punten die we al dan niet in afgezwakte vorm zullen zien terugkomen in een coalitieakkoord.

Want ja: Nederland coalitieland. Partijen die mee willen onderhandelen, zullen water bij de wijn moeten doen. En over wijn gesproken: deze keer is het veel oude wijn in nieuwe zakken, maar ook veel 'nieuwe' gezichten, al dan niet met een oude boodschap.

Naar andere vormen van politiek

Ik ben ook minstens zo benieuwd naar de opkomst. Het vertrouwen in de politiek en de overheid daalt al jaren. Hoe zou dat komen? Misschien wordt het eens tijd om naar andere vormen van politiek te kijken. Minder rond de partijen vormgegeven, minder om of op de man en vrouw gevoerd, en meer in een vorm waarin de beste ideeën en het algemeen belang écht vooropstaan.

En bij algemeen belang denk ik zelf aan een duurzame, rechtvaardige wereld, waarin vrede en veiligheid heersen, de universele rechten van de mens worden gerespecteerd en we aan de (im)materiële behoeften kunnen voldoen van zowel de huidige generatie als van volgende generaties.

Stemrecht voor de natuur

Maar misschien moeten we de weg naar een duurzame toekomst met een economie in balans met de natuur niet alleen laten afhangen van onze persoonlijke stem. Eigenlijk zouden we de natuur zelf stemrecht moeten geven. De natuur is eindeloos veel beter geïnformeerd dan wij over wat nodig is om klimaatextremen te vermijden en de biodiversiteit te versterken. De natuur zou ook veel betere politieke keuzes maken, in balans met het hele ecosysteem.

Nu pleit ik er niet voor dat we met bomen in debat moeten. Maar toch, de natuur kreeg in verschillende landen al rechtspersoonlijkheid. Daaruit vloeien rechten voort die voorkomen dat haar belangen worden geschaad. Juriste Jessica den Outer schreef er een boek over, Rechten voor de Natuur: in Nieuw-Zeeland kreeg de Whanganui-rivier rechten, in Europa liep Spanje voorop met het toekennen van rechten aan de vervuilde lagune Mar Menor. En vorige week nog werd het Limburgse Eijsden-Margraten de eerste gemeente van Nederland die de natuur rechtspersoonlijkheid heeft toegekend.

Investeerders met een langere horizon dan de politiek

Hoe meer rechten de natuur heeft, hoe groter de kans op een duurzame toekomst. Een prikkelende gedachte. Maar naast de natuur zijn er best nog andere spelers te vinden met toekomstvisie, een langere horizon dan de politiek én de middelen om daarin voor de lange termijn te investeren. Precies: de beleggers die onze pensioengelden inzetten voor die toekomst.

Achterban van pensioenfondsen stemt ook

En mijn vertrouwen groeit met de dag dat ze de stappen willen zetten om de grote duurzaamheidsuitdagingen aan te gaan, op weg naar die betere wereld van morgen en overmorgen. Wij kunnen als vermogensbeheerders geen stem op ze uitbrengen, maar we kunnen wel alle expertise die we hebben inzetten om hun beleid om te zetten in goed renderende duurzame investeringen.

De achterban van pensioenfondsen staat morgen ook met een rood potlood in de hand te twijfelen. Als we die de keuze zouden voorleggen voor een duurzaam pensioen dankzij de inspanningen van onze sector, weet ik zeker welk hokje ze rood zouden kleuren.

San Lie is Directeur van ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.