Principal AM: Wanneer kwaliteit telt, zijn aantrekkelijke waarderingen niet voldoende

Principal AM: Wanneer kwaliteit telt, zijn aantrekkelijke waarderingen niet voldoende

Financiële markten algemeen Monetair beleid Fed
Federal Reserve.jpg

Het is 19 maanden geleden dat de Federal Reserve aan zijn renteverhogingscampagne begon en de vertraagde effecten ervan zijn nog niet volledig tot uiting gekomen. Hoewel de Amerikaanse economie veerkracht heeft getoond en positieve verrassingen leverde, toonden marktvoorspellers zoals small-cap aandelen zich minder duurzaam. 

In tegenstelling tot de grootste 50 aandelen, die bijna 40% vooruit zijn gegaan sinds hun pre-pandemische pieken, bevinden small-caps zich nu weer onder hun niveau van voor de pandemie. Hoewel de achterblijvende prestaties van small-caps verleidelijke waarderingskortingen hebben opgeleverd, is dit op zichzelf waarschijnlijk onvoldoende wanneer wordt gekeken naar het grote verschil in winstvooruitzichten. Voor de grootste 50 aandelen zullen de winsten in 2024 naar verwachting met 5% groeien, tegenover een krimp van 7% voor small-caps.  

De monetaire verkrapping zal small-caps nu gaandeweg meer uitdagen, omdat ze afhankelijker zijn van vrij stromend krediet en kwetsbaarder voor hogere rentetarieven. Hoogwaardige large-caps zijn relatief geïmmuniseerd, aangezien positieve cashflowbedrijven beter bestand zijn tegen hogere rentetarieven. De superieure winstgevendheid van large-caps en meer liquide balansen zijn kwaliteitskenmerken die de recente outperformance rechtvaardigen.

Hoewel 'lager geprijsde' small-caps voor beleggers verleidelijk kunnen zijn, lijken hun achterblijvende prestaties en huidige waarderingen gerechtvaardigd gezien de uitdagende winstsituatie, hun zwakkere balansen en grotere kredietafhankelijkheid. Vooruitlopend op een vertragende economie in 2024 moeten beleggers zich richten op fundamentele kwaliteit en de voorkeur blijven geven aan hoogwaardige large-cap aandelen.