Pimco: Economische groei en inflatie over hoogtepunt, sterke vooruitzichten voor obligaties

Pimco: Economische groei en inflatie over hoogtepunt, sterke vooruitzichten voor obligaties

Inflatie Obligaties Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (02)

De wereldwijde economische groei en inflatie hebben een hoogtepunt bereikt. De huidige economische veerkracht zal omslaan in zwakte naarmate de groei dit en volgend jaar verder afneemt. Dat schrijft Pimco in de nieuwste Cyclical Outlook, getiteld 'Post Peak'.

Nicola Mai, Sovereign Credit Analyst, Tiffany Wilding, econoom, en Andrew Balls, Chief Investment Officer Global Fixed Income zien dat zich wereldwijd vergelijkbare scenario's ontvouwen nu landen hun inspanningen voortzetten om de inflatiepiek na de pandemie de kop in te drukken. Zij stellen dat, naarmate de begrotingssteun tijdens de coronaperiode verder afneemt, de invloed van het strakkere monetaire beleid op de economie toeneemt.

Pimco houdt hierdoor rekening met een economisch zwakkere periode. 'We verwachten dat de werkloosheid volgend jaar zal stijgen, wat zal leiden tot een normalisatie van de rentetarieven van de centrale banken naar een neutraal niveau.' De kerninflatie zal naar verwachting dalen naar 2,5% à 3% tegen eind 2024.

Volgens Pimco gaan financiële markten te veel uit van een ‘perfect desinflatie-scenario’, waarbij de groei stabiel blijft en de inflatie snel daalt naar het doel van centrale banken. 'Wij denken dat een dergelijke stelling zelfgenoegzaamheid kan weerspiegelen. De groei in ontwikkelde economieën zal in verschillende mate afnemen in de komende kwartalen, waarbij de meest rentegevoelige het hardst worden getroffen.' Ook de werkloosheid zal harder stijgen dan markten en centrale banken verwachten - met ongeveer één procentpunt in de VS en net iets minder in Europa.

‘Startrendementen extreem aantrekkelijk’

Ook onderschatten markten het risico op een recessie. 'We zien een groter recessierisico dan de markten inprijzen, hetgeen positieve rendementen voor vastrentende waarden in het vooruitzicht stelt. Na hun recente stijging zijn de startrendementen extreem aantrekkelijk, met zowel reële en nominale rendementen op niveaus die we in tien jaar niet zagen.'

Pimco voorziet dat obligaties en aandelen hun negatieve correlatie verder zullen benadrukken. 'Obligaties presteren goed als aandelen het moeilijk hebben, en andersom - als de inflatie volgend jaar weer dichter bij de doelstellingen van de centrale banken in het komende jaar.' Gezien het risico op een recessie is Pimco voorzichten met bedrijfsobligaties.