BlackRock: Totale instroom in ETF’s daalde in augustus

BlackRock: Totale instroom in ETF’s daalde in augustus

ETF's
ETF (02) Actief Passief beleggen

De wereldwijde instroom in ETF’s is in augustus blijven steken op $ 65,3 miljard, tegenover $ 90,1 miljard de maand ervoor. Dit kwam vooral door een daling van de instroom in zowel aandelen- als obligatie-ETF’s. Dat blijkt uit het maandelijkse ETF-rapport van vermogensbeheerder BlackRock.

De grootste afname was te zien bij de aandelen-ETF’s waar de instroom in september uitkwam op $ 45,7 miljard, fors lager dan de $ 60,5 miljard in juli. De instroom in obligatie-ETF’s daalde van $ 32,1 miljard naar $ 22,3 miljard.

De daling in aandelen-ETF’s kwam met name door een fors lagere instroom in dit segment in de VS, die deels werd opgevangen door een stijging van de instroom in aandelen-ETF’s uit opkomende markten. De trend dit jaar is dat de geldstromen in ETF’s van ontwikkelende markten sterk schommelen terwijl opkomende markten in dit segment een vrij stabiel en sterk beeld laten zien met een instroom op jaarbasis van $ 88,7 miljard.

De grondstoffen-ETF’s lieten voor de derde opeenvolgende maand een uitstroom zien. Dit kwam in augustus uit op -$ 3,2 miljard, na een uitstroom van $ 8,8 miljard in juni en juli. Zowel zilver als goud daalden. Met een netto-uitstroom van $ 7,6 miljard is 2023 opnieuw een zwak jaar voor goud.