T. Rowe Price: ECB zal in september rente verhogen ondanks verwachte recessie

T. Rowe Price: ECB zal in september rente verhogen ondanks verwachte recessie

Monetair beleid ECB
europese centrale bank (ECB).png

Het wegglijden van de PMI's richting recessie zal de ECB er niet van weerhouden om in september de rente te verhogen.

In de geldmarkten wordt slechts een waarschijnlijkheid van 40% ingeprijsd voor een renteverhoging door de ECB in september. Maar de geldmarkten hebben slechts gereageerd op de hoofdactiviteitsgegevens en hebben waarschijnlijk de prijsontwikkelingen genegeerd, die even belangrijk zijn voor de ECB.

Eurozone richting recessie

Tot vandaag bood de veerkrachtige services PMI, in vergelijking met de zwakte in de productie, enige hoop dat het eurogebied een zachte landing kon maken, ondanks het monetaire beleid van de ECB. Maar de forse daling van de services PMI vandaag bevestigt dat het eurogebied in een recessie glijdt.

Gezien de strenge macrofinanciële omstandigheden die de ECB heeft gecreëerd door haar snelle aanscherping van het monetair beleid, meent Tomasz Wieladek, Europees econoom bij T. Rowe Price dat de services PMI gedurende de zomer verder zal verslechteren. Niettemin onthulde de PMI van vandaag een stijgende druk op de dienstenprijzen.

De prijsindices voor diensten in de PMI zijn de afgelopen twee jaar een van de meest betrouwbare voorspellers van de diensteninflatie gebleken. In Duitsland stegen zowel de invoer- als uitvoerprijzen voor diensten aanzienlijk in augustus. In het gehele eurogebied stegen de invoerprijzen voor diensten, wat kan wijzen op een toekomstige stijging van de uitvoerprijzen voor diensten.

De Europese economie glijdt duidelijk af naar stagflatie. Het mandaat van de ECB is echter gericht op prijsstabiliteit. En beleidsmakers hechten recentelijk meer belang aan daadwerkelijke inflatie dan aan inflatievoorspellingen op basis van echte activiteitenpeilingen en indicatoren.

ECB blijft verkrappen

Ondanks de duidelijke signalen dat de activiteit in het eurogebied in een recessie glijdt, zal de ECB het monetaire beleid in september blijven verkrappen vanwege de hardnekkige inflatiegegevens sinds de vergadering van juli.

Sinds die vergadering bleken de kern-CPI-inflatiegegevens taaier te zijn dan verwacht, bereikten inflatieverwachtingen van financiële markten een recordhoogte en werden langetermijnverwachtingen voor de kern-CPI-inflatie naar boven herzien.

Tegelijkertijd toont de consumentenenquête van de ECB aan dat de inflatieverwachtingen voor 3 jaar zijn gedaald van 2,5% in mei naar 2,3% in juni. Evenzo verzwakte de industriële productie aanzienlijk in een aantal belangrijke landen in juni, maar steeg hij voor het gehele eurogebied.

De reële bbp-groei steeg met 0,3% op kwartaalbasis in het tweede kwartaal, beter dan verwacht. De werkloosheid blijft op een recordlaagte. Het grootste deel van de gegevens ondersteunt daarom nog steeds een renteverhoging in september. 

De ECB kan mogelijk minder belang hechten aan PMI's omdat ze de laatste kwartalen minder reflectief waren voor de werkelijke activiteit. De correlatie tussen de PMI voor productie en daadwerkelijke productieactiviteit in het eurogebied is sinds de pandemie slechts ongeveer 0,2 geweest.

De correlatie van de PMI voor diensten met daadwerkelijke dienstenactiviteit blijft echter sterk (0,7). Wieladek meent dat activaprijzen uiteindelijk zullen aanpassen aan de nieuwe realiteit van zwakkere activiteit in de dienstensector, maar pas zodra de ECB stopt met verkrappen.

De EURUSD-wisselkoers en Europese aandelenprijzen zijn sterk gecorreleerd met de samengestelde en diensten-PMI. Zodra de ECB stopt met verkrappen, zal de euro ten opzichte van de dollar depreciëren en zullen Europese aandelenprijzen waarschijnlijk dalen als reactie op de aanhoudende verslechtering die de komende maanden waarschijnlijk zichtbaar zal zijn in de PMI's voor de dienstensector, maar pas zodra de ECB duidelijk stopt met verkrappen.