Bob Homan: Hoogst verrassend, hoe beleggers zich kunnen laten verrassen

Bob Homan: Hoogst verrassend, hoe beleggers zich kunnen laten verrassen

Financiële markten algemeen
Bob Homan (Cor Salverius Fotografie) 980x600

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

De moderne portefeuilletheorie gaat ervan uit dat in een efficiënte markt alle beschikbare informatie vrijwel direct in de koersen wordt verwerkt. Het gevolg: iedere koers is in feite de juiste.

Zelf denk ik dat er op die snelheid wel wat af te dingen valt. Maar tegen de tijd dat echt iedereen iets weet of kan weten, zit het heus wel in de koers. Toch? Daarom ben ik telkens zo verrast als koersen ineens fors reageren op zaken waarvan ik veronderstelde dat ze algemeen bekend waren.

In het afgelopen cijferseizoen, bijvoorbeeld, schreven analisten berichten in de trant van ‘de cijfers waren slecht, maar dat had iedereen zien aankomen’. Vervolgens staat de koers vele procenten lager. Of een bedrijf dat op maandag een winstwaarschuwing afgeeft, waarna de koers zakt en dan op vrijdag eenzelfde percentage verliest, nadat het de bijbehorende cijfers presenteert. Het is anekdotische bewijsvoering dat lang niet alles altijd maar in de koers verwerkt zit.

Nu ik dit schrijf, ben ik ineens hevig benieuwd naar de marktreactie op de cijfers over de tweede jaarhelft. Hoe die precies gaan worden weet ik uiteraard niet, maar ik weet wel dat de dollar in de tweede jaarhelft van 2022 sterk was ten opzichte van de euro – er was zelfs sprake van pariteit. Inmiddels is de euro zo’n 10% sterker geworden en zou je dit in de jaar op jaar-vergelijkingen terug moeten gaan zien in de bedrijfscijfers.

Het effect: Europese bedrijfscijfers worden negatief beïnvloed. Enerzijds door de sterkere euro die de concurrentie met Amerikaanse bedrijven lastiger maakt, anderzijds het translatie-effect, waarbij de winsten die Europese bedrijven in de VS in dollars maken 10% minder bijdragen aan het resultaat in euro’s. Het omgekeerde geldt uiteraard voor Amerikaanse bedrijven wier Europese bijdragen opeens 10% meer opleveren.

Is dit een verrassend inzicht? Nee hoor. In de analistenverwachtingen voor de tweede jaarhelft is dit netjes verwerkt: de Europese winsten zullen naar verwachting fors dalen, terwijl er voor de VS juist een stijging wordt verwacht. Ik ben dus niet verrast als dit scenario zich straks ontvouwt. Wellicht laat ik me dit keer ook niet verrassen door de marktreactie.