DNB: Beleggers houden geen rekening met klimaatbeleidsrisico's

DNB: Beleggers houden geen rekening met klimaatbeleidsrisico's

Klimaatverandering
DNB

Het Akkoord van Parijs had een positieve invloed op de aandelenrendementen van bedrijven met een hoge CO2-uitstoot.

DNB publiceerde gisteren een onderzoek om te beoordelen of het klimaattransitierisico is ingeprijsd op de Europese aandelenmarkt door de relatieve aandelenrendementen van bedrijven met een hoge versus een lage CO2-uitstoot te analyseren. Daarvoor is de bedrijfsspecifieke CO2-uitstoot van 1555 Europese bedrijven over de periode 2005-2019 vergeleken. De onderzoekers concluderen dat er sprake lijkt te zijn van ‘een hogere prijsstelling van klimaattransitierisico na de Akkoord van Parijs.’

Belangrijke conclusies van het onderzoek:

  1. Beleggers lijken geen rekening te houden met klimaatbeleidsrisico's, aangezien ze geen extra vergoeding vragen voor investeringen in bedrijven met een hoge CO2-uitstoot.
  2. Het Akkoord van Parijs had een positieve invloed op de aandelenrendementen van bedrijven met een hoge CO2-uitstoot, wat duidt op een geleidelijke verschuiving naar marktprijzen van klimaatbeleidsrisico's.
  3. Overheden zullen mogelijk ambitieuzere toekomstige klimaatbeleidsmaatregelen moeten signaleren als ze willen dat kapitaal wordt toegewezen aan bedrijven met een lage CO2-uitstoot.

Het onderzoeksresultaat, ‘The pricing of climate transition risk in Europe’s equity market’, is als pdf op de site van DNB te downloaden.