Ebury: Consensus onder druk, plotseling herstel dollar

Ebury: Consensus onder druk, plotseling herstel dollar

Valuta
Geld dollar.jpg

We hadden het al gezegd: de rally van de euro tegen de dollar maakte een onhoudbare indruk.

Vorige week leken de marktbewegingen onze opvatting te bevestigen. De dollar rallyde over de hele linie – zonder specifieke aanleiding in het nieuws – wat erop wees dat deze trend door technische factoren wordt veroorzaakt en niet door fundamentele.

Door de ‘bearish’ consensus rond de dollar en het ontstaan van disflatie in de VS zijn de posities overstrekt, waardoor ze gevoelig zijn voor een snapback. Die lijkt er vorige week te zijn geweest. De koers van de greenback steeg overal ter wereld, ten opzichte van elke belangrijke valuta. De enige uitzondering was de Colombiaanse peso. Die profiteert nog steeds van de extreem hoge rentetarieven en is de tot nu toe dit jaar wereldwijd best presterende valuta geworden.

Nu volgt een week boordevol belangrijke cijferpublicaties en beleidsnieuws. Na de bijeenkomst van de Federal Reserve op woensdag krijgen we donderdag die van de ECB. Iedereen verwacht dat beide centrale banken de rente met 25 basispunten zullen verhogen, maar dat de Fed een rentepauze zal aankondigen terwijl de ECB nog werk moet verzetten. Vandaag verschijnen in alle belangrijke economische zones de PMI-indices voor economische activiteit. Vrijdag verschijnt in de VS het PCE-inflatierapport.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De ECB blijft worstelen met het inflatieprobleem. De in de VS zo goed zichtbare disflatoire trend is de grote plas nog niet overgestoken, zo blijkt uit het kerninflatiecijfer. De lichte opwaartse bijstelling van het inflatiecijfer van juni bevestigde dat er voor de ECB nog werk aan de winkel is.

Het is zo goed als zeker dat men de rente bij de bijeenkomst van deze week naar 4% zal brengen. Beleggers zullen vooral alert zijn op de communicatie na de bijeenkomst. De handel in de gemeenschappelijke munt zal tot aan de vakantieperiode in augustus waarschijnlijk vooral bepaald worden door de mate waarin de ECB een evenwicht weet te vinden tussen de afzwakkende groei van de economie en de inflatie, die hardnekkig hoog blijft.

Dollar

Rond de bijeenkomst van de Federal Reserve van deze week bestaat vermoedelijk minder onzekerheid dan rond die van de ECB. De Fed-bijeenkomst van woensdag zal waarschijnlijk niet zoveel invloed hebben op de duur van de huidige rally van de dollar, waarin short-posities worden afgedekt.

Er zal naar verwachting worden besloten tot een renteverhoging, waarna de retoriek enigszins ‘hawkish’ zal zijn. Het narratief zal blijven luiden dat het nieuws over de Amerikaanse inflatie uitstekend is en dat de Fed daarom zijn voet van de rem kan halen en een paar maanden kan afwachten hoe de cijfers zich verder ontwikkelen.

Als de wereldwijde economische groei voldoende aanhoudt, zou dit tot een hele geleidelijke daling van de dollar ten opzichte van de meeste van zijn grote tegenhangers moeten leiden.

Pond

Het inflatierapport was verrassend zwak. Hierdoor werd vooral het Britse pond hard getroffen door de algehele verkoopgolf van Europese valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor het eerst sinds vele maanden was er voor de Bank of England goed nieuws van het inflatiefront: zowel het headlinecijfer als het kerncijfer waren lager dan de consensus.

Het is nog te vroeg om te kunnen concluderen dat de disflatietrend uit de VS is overgewaaid naar het VK, maar hoopgevend zijn deze cijfers zeker. De markten prijzen nog steeds een kans van 50% in dat er in augustus een forse renteverhoging van 50 basispunten komt en het is zeer waarschijnlijk dat de Britse rentes uiteindelijk langer hoger zullen zijn dan in de andere G10‑landen. Het pond zou hierdoor gesteund moeten blijven.