Ebury: Plotseling herstel dollar na zwakke economische cijfers

Ebury: Plotseling herstel dollar na zwakke economische cijfers

Monetair beleid Valuta
Geld dollar.jpg

Zowel de Federal Reserve als de ECB lieten zich vorige week van hun harde kant zien, waarbij de ECB de rente verhoogde en de Fed niet.

Toch lieten de markten zich door de feiten overtuigen en niet door de retoriek. De dollar ging flink in de verkoop. De munt daalde ten opzichte van alle grote valuta ter wereld, met uitzondering van de Japanse yen. Deze laatste heeft veel last van het gedrag van de Bank of Japan, die net doet of het nog 2020 is.

Het Britse pond zette de vorige week de beste prestatie neer. De koers steeg met bijna 3% ten opzichte van de dollar, waardoor het pond bovenaan de weekranglijsten terechtkwam. De Latijns-Amerikaanse valuta blijven tot nu toe dit jaar uitblinken: de Colombiaanse peso, de Mexicaanse peso én de Braziliaanse real zijn met dubbele cijfers gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Deze week gaat de aandacht uit naar het Verenigd Koninkrijk. Net als vorige week in de VS verschijnen in het VK de inflatiecijfers van mei vlak voor de bijeenkomst van de Bank of England, die donderdag plaatsvindt. De markten zijn het er vrijwel unaniem over eens dat het MPC de rente met 25 basispunten gaat verhogen. Tegen het einde van de week krijgen we de voorlopige PMI-indicatoren voor de wereldwijde economische activiteit. In de VS wordt het een ongewoon stille week. Beleggers zullen hun aandacht op andere regio’s richten, en dan vooral op het Britse pond.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De ECB was vorige week overduidelijk ‘hawkish’. Men verhoogde de rente en legde zich vast op een volgende renteverhoging in juli. Deze centrale bank keek vooral verder dan de recente neerwaartse verrassing bij de inflatie en blijft ongetwijfeld gericht op het verschil tussen de rente en de kerninflatie, dat nog steeds aanzienlijk is. Ook in september wordt een rentebeslissing verwacht.

Wij denken dat ook dan de rente weer wordt verhoogd, tenzij de inflatie in de tussentijd voor een significante neerwaartse verrassing zorgt. De markten beginnen zich nu bij onze visie aan te sluiten. De koers van de gemeenschappelijke munt stijgt naar de bovengrens van zijn recente handelsbandbreedte ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Pond

Door de combinatie van een aanhoudende inflatie, signalen die op een loon-prijsspiraal wijzen en een veerkrachtige economie stijgen de marktverwachtingen voor zowel de ’terminal rate’ (het eindpunt van de renteverhogingen) van de Bank of England als de koers van het pond.

Wij hebben dit jaar steeds ingezet op het pond en zijn blij dat het tot nu toe boven in de G10-tabellen staat. Volgens ons is er ook nog ruimte voor een verdere koersstijging. We verwachten dat de inflatie opnieuw ongekend hoog zal zijn, dat de Bank of England de rente deze week verhoogt en dat men een ‘hawkish’ toon zal aanslaan. Waarschijnlijk zal de rente in het VK boven de 6% uitkomen. We blijven ‘bullish’ over het pond.

Dollar

De Federal Reserve ging vorige week ‘hawkish’ in de pauzestand: men liet de rente voor het eerst tijdens deze verhogingscyclus ongemoeid, maar probeerde de markten met een agressieve ‘dot plot’ (puntenwolk) duidelijk te maken dat de volgende stap waarschijnlijk een renteverhoging wordt. Die puntenwolk wees erop dat de meeste leden van het FOMC nog steeds uitgaan van twee verdere renteverhogingen voor het einde van de cyclus.

De inflatiecijfers van de dag ervoor boden de Fed geen soelaas. De belangrijke subindex voor de kerninflatie is voor de zesde maand op rij met 0,4% of meer gestegen. Dit wijst op een ongewenste stabilisering van de inflatie rond het niveau van 5%. De markten zijn er nog steeds niet van overtuigd dat de Fed de rente nog twee keer gaat verhogen, maar het is opvallend dat alle verwachte renteverlagingen naar 2024 zijn opgeschoven – zoals wij al dachten.