Nuveen: Beleggers moeten overstappen naar 50/30/20 portefeuille

Nuveen: Beleggers moeten overstappen naar 50/30/20 portefeuille

Asset Allocatie
Asset allocatie (01)

Saira Malik, CEO van Nuveen, raadt beleggers aan om over te stappen van een 60/40-portefeuille naar een 50/30/20-portefeuille.

Het debat over de houdbaarheid van de 60/40-aandelen/obligatieportefeuille is niet nieuw: in 2022 zette deze van oudsher evenwichtige portefeuille de slechtste nominale prestatie sinds mensenheugenis neer. Saira Malik verwacht voor dit jaar geen harde herhaling van zetten, maar ze stelt dat beleggers die op de blaren zitten, hun 60/40 portefeuille beter hadden kunnen afbouwen op het moment dat de Fed begon aan haar snelle afbouw van het soepele monetaire beleid.

'Particuliere en institutionele beleggers hebben allebei hun eigen beleggingsdoelen en risicotolerantie, maar er zijn toch gemeenschappelijke thema’s die voor beide gelden. Zo is het handig om infrastructuur en niet-beursgenoteerd vastgoed in de portefeuille op te nemen als inflatiebuffer. Als alternatief voor de 60/40 portefeuille is een 50/30/20 portefeuille opgebouwd uit 50% aandelen, 30% obligaties en 20% alternatieve beleggingen een beter idee', aldus Malik.

Ondanks dat het opnemen van private assets gepaard gaat met de nodige liquiditeitsrisico’s, denkt Malik dat beleggers momenteel gebaat zijn bij een meer blootstelling aan verschillende bronnen van risico- en rendement.