State Street SPDR ETFs: Op zoek naar rust in opkomende markten

State Street SPDR ETFs: Op zoek naar rust in opkomende markten

Opkomende markten
Emerging Markets (02) EM Opkomende landen Azië

Obligaties uit opkomende markten hebben in de afgelopen zes maanden sterk gepresteerd. De belangrijkste aanjager van het rendement was de zwakkere dollar en de opleving van de Oost-Europese valuta's, maar ook andere opkomende economieën zoals Chili, Mexico, Zuid-Korea en Thailand, noteerden dubbelcijferige rendementen.

Ook het rendement op obligaties was grotendeels positief (+4,0% voor de hele index), omdat de wending in de cyclus van de centrale banken in Oost-Europa op waarde werd geschat door marktpartijen. Behalve Turkije heeft geen van de andere 17 centrale banken die deel uitmaken van de opkomende markten index van Bloomberg, de rente daadwerkelijk verlaagd. Voor twaalf van die markten is de 0-2 jaar rentecurve nu invers, wat erop wijst dat beleggers verwachten dat de meeste centrale banken hun beleid in de komende kwartalen zullen versoepelen.

Jason Simpson, Senior Fixed Income ETF Strategist, zegt:

'Eén belangrijk voordeel van schuldpapier uit opkomende is diversificatie. Deze obligaties zijn over het algemeen minder gecorreleerd met ontwikkelde markten, wat betekent dat ze helpen om risico’s te spreiden. Bovendien worden opkomende marktschulden vaak uitgegeven in lokale valuta's, wat betekent dat beleggers profiteren van valutaschommelingen die potentieel extra rendement leveren.

Door de agressievere aanpak van de inflatiebestrijding door veel centrale banken in opkomende markten wordt aangenomen dat de inflatie in markten zoals Brazilië, Mexico en Zuid-Korea, de piek heeft bereikt. Het rendement van valuta's is minder voorspelbaar. Het is onwaarschijnlijk dat de USD zijn scherpe daling van het vierde kwartaal van vorig jaar herhaalt, maar een daling kan nog steeds als steun fungeren. Wij denken dat die kans bestaat om twee redenen

Ten eerste duidt het door State Street Global Advisors gehanteerde model voor de waarde van de USD op lange termijn erop dat het mandje valuta's waaruit de Bloomberg EM Local Currency Liquid Government Index bestaat, nog altijd 10,4% is ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar (per 31 maart 2023). Wij verwachten dus dat de verzwakking van de US-dollar op langere termijn aanhoudt, maar dat deze op korte termijn met name wordt gestuurd door rentebesluiten van de Fed.

Ten tweede worden problemen in het Amerikaanse banksysteem en mogelijke problemen met de onderhandelingen over het schuldenplafond later dit jaar niet gezien als een gunstige achtergrond voor de dollar. Terwijl de USD gewoonlijk profiteert in een crisis, is het minder vanzelfsprekend dat een crisis een steun in de rug zou zijn, wanneer het om een binnenlandse aangelegenheid gaat.'