DNB: Dekkingsgraad pensioensector verbeterd

DNB: Dekkingsgraad pensioensector verbeterd

Pensioenfondsen
Bescherming-afdekking-paraplu-algemeen.jpg

In het eerste kwartaal van 2023 is de dekkingsgraad van de pensioensector verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de beleggingen harder toenam dan de waarde van de verplichtingen. De totale beleggingen stegen met EUR 30 miljard naar EUR 1.469 miljard terwijl de totale verplichtingen met EUR 19 miljard stegen naar EUR 1.262 miljard.

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 116,5%: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 0,6 procentpunt. De dekkingsgraad ligt daarmee onder de dekkingsgraad van 118,8% van een jaar geleden.

Deze verandering is grotendeels te verklaren door de toegekende indexatie in het afgelopen jaar. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding weer tussen de beleggingen de verplichtingen .

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 120,8%: een stijging van 0,6 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de twaalf maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het eerste kwartaal van 2023 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.